14 mei 2016

Opening watertappunt

In de vorige eeuw schreef Antoon Coolen zijn boek 'Dorp aan de Rivier'. Het eerste hoofdstuk begint met een beschrijving van de rivier. Het water kwam traag aangestroomd, passeerde en stroomde weg. Weg van het dorp dat op de dijk lag. De rivier was niet De Merwede en het dorp was niet Hardinxveld-Giessendam (HG). Maar dat had zomaar gekund. HG, dorp aan de rivier.

Ons dorp is een waterrijk dorp. Het ligt ruggelings aan de Merwede en wordt doorsneden door De Giessen, het Kanaal van Steenenhoek en talloze kleinere watergangen. Zichtbaar water in overvloed. Maar er stroomt ook veel water dat niet gezien wordt. Ondergronds. Via het rioolstelsel en via drinkwaterleidingen. We weten dat er in HG 60.000 meter drinkwaterleiding ligt. Met talloze tappunten. Maar die zijn allemaal binnenshuis.

Het ' dorp aan de rivier' van Antoon Coolen zal ongetwijfeld een dorpspomp hebben gehad. Een tappunt in de openbare ruimte, om zo te zeggen. In ons dorp aan de rivier ontberen we dat. In ieder geval tot voor kort. Want vandaag komt daar verandering in.

Een tappunt in de openbare ruimte. Een moderne dorpspomp. Bovengronds is het druk, maar ondergronds evenzeer. Rioolleidingen, gasleidingen, elektriciteitskabels, telecomkabels, niet meer in gebruik zijnde kabels en leidingen. De plaats voor een tappunt die wij oorspronkelijk in gedachte hadden kon niet doorgaan vanwege drukte ondergronds. Daarom zijn we naar deze plaats uitgeweken. En ik moet zeggen uiteindelijk een hele mooie plaats. Ik leg maar even de relatie met een tapperij die hier in het verleden gevestigd was. Ook een rustig en toegankelijk pleintje waar in alle rust passanten kunnen genieten van heerlijk helder water.

Het tappunt dat zo dadelijk in gebruik zal worden genomen is een initiatief van een verwoed fietser. Timon van Zessen. En fietsers van zijn niveau zijn dorstig. Niet zo vreemd dat hij als politicus het idee lanceerde voor een tappunt. Hij deed dat in de vorige collegeperiode dames en heren. Een periode waarin het CDA deel uitmaakte van het college. Kansrijk zou je zeggen. Helaas, het idee werd door het college toen niet gehonoreerd. In een college zonder CDA zou je zeggen het idee is kansloos. En nu is het er. Hoe dat u het ook waardeert, het is van de zijde van het college, naast het feit dat het gewoon een goed idee was, een signaal dat wij goede verhoudingen voorstaan met alle partijen in de gemeenteraad. U weet dat ik daar een warm voorstander van ben.

Ik spreek de wens uit dat velen dankbaar gebruik zullen maken van dit tappunt om hun dorst te lessen met water van Oasen van een ongekende kwaliteit.

Hardinxveld-Giessendam, 12 mei 2016

Theo Boerman, wethouder