18 mei 2024
Opiniërend Debat over prioriteiten
Op 25 april jl. werd in de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam gedebatteerd over prioritering; wat moet de hoogste prioriteit krijgen de komende tijd en wat minder? Het is namelijk qua financiën en ambtelijke capaciteit niet haalbaar om álles te doen. Daarom moet duidelijkheid komen over naar welke projecten de aandacht moet gaan en welke zaken geparkeerd mogen worden. Het liefst willen we natuurlijk zoveel mogelijk projecten en voorzieningen gerealiseerd zien. Voor gemeenten (in het hele land) is het financieel echter een onzekere tijd.
Motie SGP ‘Tijd voor prioriteit’
Het debat vond plaats naar aanleiding van de motie ‘Tijd voor prioriteit’ die eind vorig jaar bij de behandeling van de begroting door de SGP werd opgesteld. De motie werd door het overgrote deel van deze gemeenteraad mee ingediend.
Naar aanleiding van de motie heeft het college, ondersteunt door enkele ambtenaren een overzicht/dashboard opgesteld met alle projecten met daarbij geschatte kosten, effecten, impact, risico en prio’s.
Duidelijk is dat niet al die projecten nú uitgevoerd kunnen worden en dat keuzes gemaakt moeten worden.
Eerst wat móét en wat onontkoombaar is
Het uitgangspunt van de SGP is daarom om eerst te kijken naar wat móét (wettelijke taken) en wat onontkoombaar is (groot onderhoud/verbouwing).
Top 3; Scholenbouw, Huis van de Gemeente en Centrumvisie
Het college had als topprioriteiten de volgende top 3 voorgesteld; Scholenbouw Pietersweer, Huis van de Gemeente en Centrumvisie. Daarnaast, maar met lagere urgentie, worden een zwembad en sporthal genoemd. Die projecten zitten echter in een andere fase, daar is nog meer vooronderzoek naar (on)mogelijkheden voor nodig. We hebben opgeroepen om bij dat vooronderzoek de mogelijkheden met omliggende gemeenten mee te nemen, want daar spelen vergelijkbare vraagstukken.
De SGP heeft ingestemd met de genoemde top 3, waarbij de scholenbouw en het Huis van de Gemeente voor de SGP vooral belangrijk zijn. Beiden zijn in lijn met een al eerder ingezette koers van de gemeente.
Wat betreft de scholenbouw: Onderwijshuisvesting is een wettelijke taak. Iets wat wettelijk moet. De gemeente zou evt. kunnen kiezen voor renoveren, maar navraag leert dat de kosten van renovatie dicht in de buurt komt van nieuwbouwkosten. En de vraag is of de scholen dan helemaal voldoen aan de wensen/eisen van deze tijd. Het blijven dan oude, langgerekte gebouwen. Plus, dan moet over 15-20 jaar weer groot onderhoud plaatsvinden. Door de nieuwbouw wordt ook ruimte elders vrijgespeeld voor herontwikkeling.
Het Huis van de Gemeente: Ook hier een groot onderhoudsvraagstuk. Na zo’n 40 jaar is het gemeentehuis aan groot onderhoud toe, zoals ook gebruikelijk is in allerlei bedrijfssectoren en in het dagelijks leven. 40 jaar lang geen groot onderhoud aan je eigen woonhuis plegen is ook geen optie. En zeker niet als er tussentijds meer bewoners bijkomen. Hiermee wordt gedoeld op de bibliotheek en Servanda die een plek moeten krijgen in het gemeentehuis. Voor de bouw van de nieuwe school moet de bieb op de huidige plek namelijk weg en het huidige pand van Servanda vraagt veel onderhoud als het niet elders (bij het gemeentehuis) onderbracht kan worden. Beide partijen wachten al langere tijd op duidelijkheid voor de toekomst.
Bij het huidige gemeentehuis is hoe dan ook grootschalige renovatie is nodig, de huidige energie- en exploitatiekosten zijn hoog. Tevens kan nu direct een verduurzamingsslag gemaakt worden.
We zien in het Centrumplan een lagere urgentie dan in eerdergenoemde twee projecten. Wél kunnen we begrijpen waarom de visie voor het centrum toch wordt meegenomen, omdat de financiële last van het centrumplan naar verwachting relatief laag is. Er is simpelweg weinig geld voor centrumontwikkeling en de gemeente zal vooral faciliterend zijn. Het is dan wel goed om vooraf een duidelijke visie over de het centrum te hebben, om op die manier grip te hebben. Bij het opstellen van zo’n visie willen we als SGP-fractie uiteraard goed inhoudelijk meedenken zodat de punten die voor ons belangrijk zijn een plek krijgen.
Richting en dekking
Na een inhoudelijk debat hebben uiteindelijk alle partijen, op de T@B na, ingestemd met de prioritering.
Hiermee hebben we nog geen inhoudelijke goedkeuring gegeven voor de projecten, maar wel de richting bepaald. Volgende stap is dat er per project nu uitgewerkte voorstellen komen, waarin ook de daadwerkelijke financiële gevolgen meegenomen worden.
Vooruitlopend heeft de fractie alvast nadrukkelijk benoemd dat de gemeente ‘geen diepe zakken heeft’. “We zijn benieuwd naar verdere uitwerking en dekking. We roepen het college op kostenbesparend te denken en te kijken naar de ruimtes in de reserves en waar we kunnen besparen.”