13 december 2013

Oplevering revitalisering bedrijventerrein De Peulen.

Donderdag 12 december 2013 was het dan eindelijk zover, het gerevitaliseerde bedrijventerrein werd officieel opgeleverd. O.a. wethouder Theo Boerman hield een toespraak waarin hij in vogelvlucht een schets gaf van het tot stand komen van de revitalisering.

Onderstaand de toespraak van wethouder Theo Boerman:

Dames en heren,

Van harte welkom vanmiddag. Ik ben blij dat u in zo grote getale blijk geeft van uw belangstelling.

Het beleggen van dit feestje vanmiddag had het karakter van een speeddate. In zo korte tijd is dat gedaan. De revitalisering van bedrijventerrein De peulen heeft een langere aanlooptijd gehad. Maar laten we vaststellen, de uitvoering is perfect verlopen en ook nog in een korte tijd.

Vele jaren geleden werd het idee opgepakt om het bedrijventerrein te gaan revitaliseren. Het waren de beginjaren van het beleid rond herstructurering van bedrijventerreinen. Toen het de gemeente niet lukte om de cofinanciering rond te krijgen verdween het plan in de ijskast. Totdat onze voor-vorige burgemeester Roel Augustijn (hij belde mij dat het hem zeer speet niet aanwezig te kunnen zijn en laat u allen groeten), werk maakte van zijn portefeuille. Aan hem de eer dat hij het plan weer boven tafel bracht. We hebben het dan over het jaar 2007. Bij zijn vertrek in 2008 mocht ik de portefeuille overnemen. In de basis werd teruggegrepen op een bedrijventerreinscan die in 2005 was uitgevoerd door Ecorys. Het plan bevatte vele verbeteringsvoorstellen zoals het aanpakken van de riolering en het openbaar gebied, en ook ideeën die het toen heel goed deden: beveiliging, bewegwijzering  en parkmanagement.

Als we bij vandaag aangekomen zijn is er heel veel gerealiseerd:

  • nieuwe riolering
  • nieuwe waterleiding
  • voor een deel nieuwe gasleidingen
  • nieuwe inrichting met meer aandacht voor groen
  • heel veel extra parkeergelegenheid
  • de beveiliging (die er al was) heeft verbeteringen ondergaan
  • en de bewegwijzering, recent geplaatst en vandaag feestelijk onthuld

Het revitaliseren van een bedrijventerrein, dames en heren, is voor een gemeente en een bestuurder geen werkje dat in een handomdraai gedaan wordt. Wat hielp is dat we “de hand hadden weten te leggen” op een provinciale subsidie.  Het is een groot goed dat er een provincie is die onderkent dat dit type werk heel erg belangrijk is voor de economie. En dat niet alleen onderkent en onderschrijft maar ook financieel ondersteund. In ons geval met € 650.000 en daarboven personele ondersteuning vanuit het programma UP DECOR (het uitvoeringsprogramma  Duurzaam Economisch Ruimtegebruik). Aanvankelijk was dat de heer Peter Hamelijnck en later de heer Gerard Nijesteen. Dat de provincie gemeenten ondersteunt bij het aanpakken van revitaliseringsvraagstukken is een groot goed, want van de zijde van het rijk worden de gemeenten in deze sedert  2010 in het geheel aan hun eigen lot over gelaten…. (Het is jammer dat de gedeputeerde vanmiddag er niet bij is. We hebben onze uiterste best gedaan hem hierheen te krijgen…. Oproep aan de ambtenaren die er wel zijn, deze boodschap hem in ieder geval over te brengen).

Het regelen van de cofinanciering door de gemeente was in 2007 gelukkig geen probleem. Het overschot in de jaarrekening 2006 was hiervoor ruim voldoende. Geld alleen is echter niet genoeg. Ook ambtelijke inzet is van groot belang. Zonder iemand tekort te willen doen wil ik toch twee namen noemen. Roland Scholten en Kees Nieuwenhuizen. De rol van de bedrijven  – en dat mag vandaag best benadrukt worden!-  op bedrijventerrein De Peulen verdient extra aandacht. En dan met name die ondernemers die hun nek wel in het bijzonder hebben uitgestoken. Arie van Noordenne, Aart Vliegenthart, Jos den Breejen, Piet Lock en Albert Tuijtel. Zij werden bijgestaan door Linda van der Wind van de Kamer van Koophandel. Samen met provincie en gemeente vormden zij de werkgroep die het geheel heeft voorbereid en uiteindelijk overeenstemming bereikte op alle punten.

We hebben soms pittige overleggen gehad. Ik herinner me nog goed dat ik de eerste keer aanschoof na het vertrek van Roel Augusteijn. Een paar A4-tjes vol vraagpunten en verschilpunten. Er was nogal wat wantrouwen en oud zeer. We hebben de stemming kunnen ombuigen van ‘niet achteromzien maar vooruitkijken’ en ‘resultaat bereik je niet door een stapeling van individuele wensen maar door focus op het geheel’. De lastigste punten waren wel de bijdrage rond krijgen van de ondernemers en het uitbreiden van de parkeercapaciteit. Ook het weren van vrachtwagen parkeren. Uiteindelijk werden het belangrijke succesfactoren van dit project. Het is op zich een unieke prestatie dat ondernemers € 200.000 bijdragen in dit type herstructurering in de provincie Zuid-Holland. Het tekent hen in hun ondernemerszin en  visie op de toekomst. Allen veel dank daarvoor.

En passant hebben we nog onze stinkende best gedaan om een BIZ tot stand te brengen. Daarvoor was minimaal 66% steun nodig. Ik herinner me nog goed de spannende winteravond van  21-1-2010 toen we in de raadszaal bijeen waren om de uitslag van de peiling te vernemen. Een heel grote taart op tafel. Op het succes gebakken natuurlijk. Maar wat een teleurstelling toen de teller op 58% bleef steken. Dat was even slikken, maar het tekent de mentaliteit dat alle betrokkenen de draad weer oppakten en met onverminderd enthousiasme zijn blijven doorgaan.

Het werd er niet eenvoudiger op. Hulde aan de vijf eerder genoemde ondernemers die zich jegens de gemeente garant stelden voor de € 200.000 en zelf langs de deur moesten om te collecteren.Voor het gedeeld parkeren werden individuele akkoorden en overeenkomsten afgesloten.

Zo is er wat bereikt! Ik ben er trots op. En laten we eerlijk zijn. 6 jaar van eerste oprisping tot realisatie is toch ook een prestatie van formaat. Het bedrijventerrein ligt er prachtig bij. Aan het aangrenzend deel van de Peulenlaan wordt de laatste hand gelegd. Met de bomen is het goed gekomen zoals u kunt zien.

Bedrijventerrein De Peulen kan er weer tegen. Een vestigingsplaats voor ondernemers die voldoet aan de eisen van de moderne tijd. En dat het de moderne tijd is, moge ook bewezen worden met de vele meters glasvezelkabel die met de werken mee de grond zijn ingegaan. Modern betekent ook dat de afwatering van De Peulen weer voldoet aan de daaraan te stellen eisen, inclusief die van Waterschap Rivierenland.

Kortom het is allemaal weer in orde voor deze 17 ha, voor onze ca. 60 bedrijven en voor onze bijna 1000 arbeidsplaatsen hier, waarop we in de gure crisistijd bijzonder zuinig willen zijn. Want arbeidsplaatsen en het behoud ervan hebben we harder nodig dan ooit.

Gaan we nu stil zitten? Zeker niet. De toekomstvisie op industrieterrein Boven-Hardinxveld en de bijbehorende businesscase zijn gereed. Ook daar is er een goed overleg met de ondernemers. Ook daar draagt de provincie bij door middel van subsidie. Met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Schelluinen-West zijn we in gesprek om een vrachtwagenparkeerterrein in te richten. In de economische visie die ook in concept klaar ligt heeft de gemeente duidelijke lijnen uitgezet naar de toekomst.

Wij hopen dat het prachtige bedrijventerrein De Peulen zal bijdragen aan de vestigingsbereidheid van bedrijven. Maar ook dat het aanstekelijk zal werken om eigen bedrijfspanden te faceliften.

Het is onze bedoeling om in beweging te blijven zoals u van ons gewend bent. Zoekt u naar voorbeelden, dan vergelijkt u het Hardinxveld-Giessendam met het Hardinxveld-Giessendam van nu. U merkt dan heel veel veranderingen op. Direct zichtbaar in de openbare ruimte of minder zichtbaar maar wel substantieel.

Ik spreek de wens uit dat De Peulen zal groeien en bloeien en dat de ondernemers zich zullen verenigen zodat er nog efficiënter en met nog meer eendracht onderling en met de gemeente zal worden samengewerkt.

Afsluitend, dames en heren. De gemeente, de provincie èn de ondernemers hebben deze revitalisering samen gedaan, hebben het samen bereikt! Hulde aan de leden van de projectgroep, de stuurgroep en aan alle bedrijven. Dank ook aan de aannemer Van Hattum Infra die het werk als hoofdaannemer op een prima wijze uitvoerde en opleverde. Dank aan de firma BOOT voor directievoering en toezicht. Dank ook fa. Lock en Zonen waar we vandaag voor deze mooie mijlpaal bijeen kunnen zijn.

Ik dank u voor uw aandacht.

Theo Boerman, wethouder

Wethouder Theo Boerman en Arie van Noordenne onthullen bewegwijzering.