16 september 2009

Persbericht coalitie n.a.v. perspectiefnota.

De economische crisis gaat Hardinxveld-Giessendam niet voorbij

Gemeenteraad maakt met perspectiefnota een plan van aanpak tot 2013.

PvdA, ChristenUnie en SGP willen de gevolgen van de economische crisis langs meerdere sporen aanpakken. Waar inkomsten minder worden moet er naar alternatieven worden gezocht. Als die er niet of niet genoeg zijn zal het met minder moeten, kortom bezuinigen. Daarnaast zijn ook maatregelen als aanspreken van reserves (het spaargeld) of eventueel verhogen van woonlasten op voorhand niet uit te sluiten. Maar wel de dingen in de juiste volgorde.

In 2006 moest er stevig worden ingegrepen om een omkeer te maken in de financiële situatie van de gemeente. De coalitie van PvdA, ChristenUnie en SGP hebben in hun akkoord een duidelijke lijn gekozen ter verbetering. Deze lijn heeft in de meeste gevallen een raadsbrede steun gekregen. Een heroverwegingsdiscussie en daar uit voortvloeiende maatregelen van bezuinigingen, operationele samenwerking, aangepast subsidiebeleid maar ook verhoging van de OZB heeft de gemeente in een stabielere financiële situatie gebracht.
Na een aantal jaren een positief saldo onder aan de jaarrekening komt ook Hardinxveld-Giessendam in financieel zwaar weer. Een voortzetting van de positieve lijn lijkt door alle gevolgen van de crisis ver weg. Vanaf 2010 worden de bedragen ‘vanuit Den Haag’ minder. Door minder bouwen komen er minder bouwleges binnen. Door stijgende werkloosheid stijgt het aantal bijstandsgerechtigden. De pensioenpremies stijgen, dividenden en de spaarrente dalen.

De perspectiefnota, zoals deze door het college aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, laat een oplopend tekort zien van bijna 3 miljoen euro in 2013. Voor de begroting van 2010 biedt deze nota een aantal oplossingen. Voor de jaren daarna zal een zelfde aanpak worden gekozen als aan het begin van de raadsperiode. Een raadsbrede werkgroep zal aan de slag gaan om vanaf 2011 de benodigde bezuinigingen voor te bereiden. Voor 2010 zal er wel een verhoging van de OZB worden ingevoerd, maar omdat het college de afgelopen jaren zich heeft ingespannen om tot besparingen te komen bij de reiniging is de verwachting dat de afvalstoffenheffing omlaag kan. Tevens is er ruimte ontstaan bij het rioolrecht, waardoor ook deze omlaag kan. Per saldo betekent dit dat de woonlasten (OZB, rioolrecht en afvalstoffenheffing) gemiddeld voor de burgers gelijk blijven. Waar er het voornemen was om wat meer te sparen wordt nu hier weer van af gezien. Tot slot stelt het college voor om het tekort voor 2010 ook voor een aanzienlijk gedeelte te dekken vanuit de eigen reserves.
De fracties van PvdA, ChristenUnie en SGP kunnen deze voorstellen van het college grotendeels steunen. Zeker als het gaat om een aanpak die in het verleden succesvol bleek. Hoewel sommigen wel meer zullen gaan betalen en anderen minder blijven en hiermee gemiddeld de lasten voor de burger gelijk blijven kan ook dit op steun rekenen. Om nu al een greep in de pasgevulde spaarpot doen staan de fracties niet te juichen. Hiervoor wordt nog naar mogelijke alternatieven gezocht.

Op 24 september zal de perspectiefnota “Een nieuwe majeure opgave” in de gemeenteraad worden behandeld om zo de kaders en uitgangspunten voor de begroting van 2010 en de jaren daarna vast te stellen.