5 september 2014

Plv. raadsvoorzitter heet burgemeester Augusteijn in eerste vergadering welkom.

De eerste raadsvergadering na de zomervakantie op 4 september 2014 heet plaatsvervangend raadsvoorzitter Jan de Vos aan het begin van “Het Debat” waarnemend burgemeester R.H. (Roel) Augusteijn van harte welkom. De Vos hangt hem de ambtsketen om en overhandigt de voorzittershamer, waarna de eerste vergadering onder leiding van burgemeester Augusteijn van start kan gaan. In deze vergadering komt het Collegeprogramma en de Perspectiefnota aan de orde.

Jan de Vos opende als plaatsvervangend raadsvoorzitter de vergadering met iedereen welkom te heten en opende daarna de vergadering met het ambtsgebed, daarna sprak hij burgemeester Augusteijn toe.

Onderstaand de toespraak van Jan de Vos:

Deze vergadering opende ik, als plaatsvervangend raadsvoorzitter van deze raad. Daar is een bijzondere reden voor. Zoals u weet staan vanavond het nieuwe Collegeprogramma “Krachtige samenleving, slagvaardige gemeente” en de Perspectiefnota 2014 – 2018 op de agenda.

T.a.v. deze onderwerpen worden er ook algemene beschouwingen gehouden. Het is dan gebruikelijk dat onze burgemeester de gehele vergadering -  dus “Het Debat” en “Het Besluit” – voorzit.

Op 17 juli sprak ik een afscheidswoord aan het adres van burgemeester Blase. In de weken daarna hebben de fractievoorzitters in goed overleg met de Commissaris van de Koning een nieuwe waarnemend burgemeester gekozen. Vanwege de  zomervakantie waren er de afgelopen periode echter geen raadsvergaderingen.

Ik ben dan ook verheugd dat ik vanavond onze nieuwe burgemeester, Roel Augusteijn, officieel welkom mag heten in onze eerste raadsvergadering na de zomervakantie. Het treft dat daarin vanavond bepaald geen onbelangrijke zaken aan de orde komen.

Burgemeester Augusteijn:U bent al vanaf 4 augustus onze burgemeester. Vandaag dus precies 1 maand in functie. U heeft de afgelopen maand met alle raadsleden al een kennismakingsgesprek gevoerd of de bestaande banden weer aangehaald. Voor  velen van ons bent u - ik zou bijna zeggen ‘een oude bekende’. U was immers al eerder onze eerste burger in de periode van sept. 2006 – sept. 2008. Dat zorgt ervoor, burgemeester, dat het voor ons heel vertrouwd voelt en dat wij  ook alle vertrouwen hebben in een prettige en constructieve samenwerking met u.

Namens de gemeenteraad wil ik u vanaf deze plaats nogmaals van harte feliciteren met uw benoeming en veel succes en plezier wensen bij het  uitoefenen van het ambt. Er staan belangrijke zaken op het spel, ook in het licht van de samenwerking in  de regio. In de inleiding van de Perspectiefnota staat dat “het college gaat voor een constructieve houding in de regio, waarbij zelfstandigheid en bestuurskracht voorop staan”. Wij wensen u met het gehele college daarbij veel wijsheid.

We kunnen nu in ieder geval van start met de eerste vergadering onder uw leiding. Daarom zou ik u nu graag de ambtsketen en de voorzittershamer willen overhandigen. Ik zal dat doen nadat ik ook uw vrouw heb verwelkomd met een bos bloemen.

Jan de Vos, plv. raadsvoorzitter