29 september 2017

Preventie- en handhavingsplan Alcohol 2017-2021

In de raadsvergadering van 28 september 2017 heeft de gemeenteraad besloten tot vaststelling van een Preventie- en handhavingsplan Alcohol. Het plan focust zich op het gemeentelijk terrein waar preventie en handhaving samenkomen en elkaar kunnen versterken. SGP raadslid Jan de Vos bracht in Het Besluit het volgende naar voren:

Voorzitter,


De Drank- en Horecawet verplicht de gemeente een Preventie- en Handhavingsplan te hebben. Een effectief lokaal alcoholbeleid is ook wat de SGP-fractie betreft een noodzaak. Wij zouden zeggen een noodzakelijk kwaad. Want helaas blijkt het maar al te zeer nodig om met name de jeugd te beschermen tegen de schadelijke effecten die alcohol kan hebben. Het is slecht voor de ontwikkeling van de hersenen en bovendien kan het leiden tot ongelukken, overlast, verslaving en zelfs alcoholvergiftiging.

Gezien de gevaren, uitwassen en risico’s voor de gezondheid is het van groot belang om het alcoholgebruik door jongeren terug te dringen. Het sluit ook nauw aan bij een tekst uit het coalitieprogramma van de T@B en de SGP, nl. dat zij “Gestructureerde preventievoorlichting op het gebied van genots- en verslavingsmiddelen” voorstaat.

Bij het beter aanpakken van de alcoholproblematiek hebben niet alleen de jongeren en hun ouders, maar ook scholen en (sport)verenigingen een grote verantwoordelijkheid. De gemeente heeft de taak om te controleren of bij de horeca, supermarkten en evenementen geen alcohol aan tieners wordt verkocht. Voorlichting is o.i. een belangrijk preventiemiddel.

“Stichting Voorkom” verricht op dit terrein uitstekend werk en wij pleiten er voor om van hun deskundigheid gebruik te blijven maken. Deze stichting verkrijgt jaarlijks een lokale bijdrage conform het subsidieprogramma. Ze verricht uitstekend preventiewerk op het gebied van verslavingsvormen in onze scholen. Voorjaar 2014 nam de raad unaniem nog een motie aan t.a.v. preventievoorlichting basis- en voortgezet onderwijs, waarbij deze stichting uitdrukkelijk voor het voetlicht kwam. Wij rekenen op een blijvend positief onthaal van de wethouder, ook al gaat subsidiering straks mogelijk via de MAG (Maatschappelijke Agenda).

Ik dank u.