7 november 2013
Programmabegroting 2014 - 2017.
In "Het Debat" van 7 november kwam o.a. de programmabegroting 2014 - 2017 aan de orde. Namens de SGP- fractie bracht fractievoorzitter Jan de Vos het volgende in:
Bijdrage SGP: Programmabegroting 2014 - 2017
Mijnheer de voorzitter, In de inleiding en aanbieding van de Programmabegroting door het college aan de raad lezen we dat de begroting 2014 sluitend is, maar dat in het meerjarenperspectief er sprake is van een tekort waarvoor nog invulling gezocht moet worden. Aan de hand van de cijfers kunnen we dan zien dat het gaat om een tekort van om en nabij € 200.000,- in de jaren 2015 en 2017. In 2016 is het tekort gelukkig aanzienlijk minder, nl. zo’n € 80.000,-. Na het samenstellen van onze begroting is er landelijk tussen de 2 regeringspartijen VVD en PvdA en 3 oppositiepartijen D’66, ChristenUnie en SGP een zgn. Herfstakkoord gesloten, dat gelukkig over de jaren 2015 t/m 2017 een behoorlijk positieve invloed heeft op de uitkeringen van het Rijk aan de gemeenten. Wij zijn dan ook benieuwd in hoeverre onze negatieve saldi in positieve zin kunnen worden bijgesteld.
Er moet bezuinigd worden in Nederland. Dat vindt niemand prettig. Toch is het nodig. In heel wat gezinnen zijn helaas financiële zorgen. De SGP heeft zich landelijk ingezet voor lagere belastingen, werken lonender maken, meer gelijkheid tussen een- en tweeverdieners en meer waardering voor onbetaalde zorg. Ten aanzien van deze onderwerpen heeft zij onmiskenbaar succes geboekt. Goed voor de burgers en ook goed voor de gemeenten, zo blijkt! Ook plaatselijk zal de SGP-fractie steeds blijven aandringen op een verstandig omgaan met het overheidsgeld. Grote lastenver-zwaring voor burgers en bedrijven is in deze tijd niet verstandig. De SGP-fractie is dan ook content met het feit dat de afvalstoffenheffing niet wordt verhoogd en dat de OZB en de Rioolrechten slechts stijgen met het inflatiepercentage. Een niet geringe prestatie in deze tijd van bezuinigingen.
Er zal steeds meer een beroep worden gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en de samenred-zaamheid van de burgers. We zitten in de overgang van een verzorgingsstaat naar een samen-leving met een kleinere overheid waar mensen zelf meer naar elkaar zullen moeten omkijken. Wie bovendien veel gegeven is, heeft naast stof tot dankbaarheid ook de plicht anderen te helpen. Het is goed om niet te vergeten dat we leven in een rijk land. Er zijn heel wat landen die veel armer zijn. Het is ook goed te beseffen dat rijkdom ook betrekkelijk is. Je kunt veel bezitten en toch in geestelijke zin arm zijn. Dat alles laat onverlet dat we hebben te letten op diegenen die het maatschappelijk, financieel en economisch moeilijk hebben, zoveel en zover dat in ons bestuurlijk vermogen ligt. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om antwoord te geven op de vraag of de gemeenten met de komst van de Jeugdwet, de Participatiewet en de Wmo voldoende mogelijkheden krijgen om die decentralisaties tot een succes te maken. De drie decentralisaties in het sociale domein per 2015 brengen dus grote financiële onzekerheden met zich mee, want er is nog steeds geen precies inzicht in de bijbehorende bedragen en wettelijke regelingen. Overigens werd deze week bekend dat de gemeenten zich gaan beraden over de vraag of zij nog wel de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) willen uitvoeren, nu staatssecr. Van Rijn heeft besloten de persoonlijke verzorging niet aan gemeenten over te dragen.
Er liggen nog veel uitdagingen voor ons. De speerpunten voor 2014 zijn in de Programmabegroting reeds benoemd. We gaan ook een jaar van nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in. Gelukkig is een plan om de gemeenteraad te verkleinen in de Eerste Kamer dit jaar gesneuveld. Er zullen dus op D.V. 27 maart 2014 in ieder geval weer 17 gemeenteraadsleden worden geïnstalleerd. Zoals de gemeente een vangnet moet blijven voor de inwoners die het op eigen kracht niet redden, zullen raadsleden het algemeen belang moeten blijven bewaken. De SGP pleit daarbij voor een gemeen-telijke organisatie dat gericht is op dienstbaarheid aan burgers. Contacten tussen het gemeentebe-stuur en burgers moeten niet gericht zijn op het zoeken van problemen, maar op het vinden van oplossingen. Heldere, tijdige en proactieve informatie naar buiten is een noodzaak. Het bezoeken aan huis bij minder mobiele inwoners zou een waardevolle uitbreiding van de dienstverlening zijn.
De SGP is van mening dat in het te voeren beleid het enig juiste kompas van Gods Woord niet mag ontbreken. Dat beoogt het ware welzijn van onze inwoners. De SGP-fractie stemt in met de begroting zoals die ons is gepresenteerd en zegt de samenstellers daarvan, hartelijk dank.
Ik dank U wel!
Jan de Vos, Fractievoorzitter SGP