10 november 2015

Programmabegroting 2016 - 2019

Op 5 november 2015 werd in de gemeenteraad de "Programmabegroting 2016-2019" behandeld. Namens de SGP voerde Jan Noordzij het woord. Hij bracht het volgende in: 

Dank u wel voorzitter,

Allereerst spreek ik namens de SGP – fractie mijn dank uit richting het college en de betrokken ambtenaren voor het aanleveren van de programmabegroting 2016 tot en met 2019 en de beantwoording van de technische vragen.

Het college heeft voor het jaar 2016 een sluitende begroting gepresenteerd. Deze sluitende begroting is tot stand gekomen zonder dat aanvullende bezuinigingsmaatregelen noodzakelijk zijn. In voorgaande begrotingen was dit anders. Dit is positief te noemen. Dit neemt niet weg dat ook in deze begroting bezuinigingsmaatregelen uit voorgaande jaren zijn opgenomen, zoals de bezuiniging op de WMO.

Gezien de recente ervaringen met betrekking tot de begroting van 2015 is de houdbaarheidstermijn van een sluitende begroting echter beperkt. Daar komt nog bij dat de concrete financiële gevolgen van het besluit om toe te treden tot de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden niet vertaald zijn in de begroting van 2016. Wat de toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden betreft wordt momenteel al een aantal zaken concreet opgepakt, zoals het openstellen van de regionale arbeidsmarkt Drechtsteden voor Hardinxveld – Giessendam en het onderzoek naar participatie in het Drechtstedelijk Klant Contact Centrum. Het is echter nog te vroeg voor een nadere invulling van de financiële gevolgen. De SGP – fractie vraagt het college om snelheid te maken met het ontwikkelen van een visie op de achterblijvende organisatie, zoals de omvang en inrichting van de eigen organisatie, de omvang van het af te nemen dienstenpakket bij Drechtsteden, frictie- en transitiekosten en vertaling hiervan naar de meerjarenbegroting. Het onlangs gepresenteerde koersplan is daarbij een belangrijk kader. De SGP-fractie zal de ontwikkelingen de komende periode nauwlettend volgen.

De op 3 september jl. vastgestelde perspectiefnota 2015 tot en met 2019 heeft als kader gediend voor de begroting van 2016 en het meerjarenperspectief voor de jaren 2017 tot en met 2019. Zoals ook al bij de behandeling van de Perspectiefnota naar voren kwam bevat de begroting geen nieuw beleid, met uitzondering van uit te voeren beleid voortvloeiend uit het Collegeprogramma. Dit heeft alles te maken met de financiële situatie van onze gemeente en de financiële onzekerheden op diverse terreinen. Naast de effecten van de toetreding tot de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden vormen ook de financiële gevolgen van de drie decentralisaties een risico. De SGP – fractie onderschrijft de koers van het college om af te zien van nieuw beleid en zo de huishouding van onze gemeente gezond te houden.

Het voorgaande laat onverlet dat het college het komende jaar verder investeert in een aantrekkelijke woon- en leefomgeving voor de inwoners van ons dorp. Uit het investeringsplan blijkt dat in 2016 ruim € 4.000.000 aan investeringen zijn gepland, waaronder de nieuwbouw van de Regenboogschool en de sporthal in Boven – Hardinxveld. Ook worden wegen in ons dorp planmatig aangepakt. In 2016 staat de Buitendams op de agenda.

Ook wordt verder werk gemaakt van een aantrekkelijke werkomgeving voor bedrijven in ons dorp door het verder uitwerken van de Economische Visie.

Ons college investeert ook op sociaal terrein in onze inwoners. Het college is voornemens om in 2016 nog meer in te zetten op het versterken van de netwerkfunctie van het Sociaal team en de samenwerking met sociaal – maatschappelijke partijen. De SGP ondersteunt de inspanningen van het college om voortdurend oog te houden voor de menselijke kant bij de uitwerking van de nieuwe zorgtaken.

Ik ga afsluiten. Gisteren was het dankdag voor gewas en arbeid. Dankdag werd ingesteld in 1653. Toen werd besloten om te danken voor het gewas, het eten waar iedereen dagelijks van werd voorzien. Toen de industrialisatie begon werd het dankdag voor gewas en arbeid. Wij hebben meer dan voldoende redenen om onze Schepper te danken voor hetgeen Hij ons geeft. Zeker als we de ontwikkelingen in de wereld in ogenschouw nemen, zoals bijvoorbeeld in Syrië. Laten we vanuit die dankbaarheid met hoofd en hart het welzijn van onze inwoners verder proberen te bevorderen en ook open te staan voor de nood van onze naasten.

Dit gezegd hebbende kan de SGP – fractie instemmen met de voorliggende begroting.