24 april 2006

Raadsbijdrage SGP t.a.v. coalitievorming.

Tijdens de raadsvergadering van 24 april 2006 bracht fractievoorzitter Jan de Vos het volgende in:

 

Mijnheer de voorzitter,

Het aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen van een nieuwe lokale partij, de T@B, zorgde op 7 maart jl. voor verlies van stemmen bij vier fracties, die in deze raad vertegenwoordigd zijn. De PvdA boekte nog stemmenwinst, maar CU, SGP, VVD en CDA verloren allen stemmen, waarvan de SGP overigens nog de minste stemmen verloor. De SGP raakte echter wel haar vierde zetel kwijt, die bij vorige verkiezingen al een restzetel was. Dat was uiteraard wel even slikken op de avond van de verkiezingen.

Na de eerste open en constructieve gesprekken over de collegevorming door de lijsttrekker van de grootste partij, de heer Putters, met alle fractievoorzitters werd wel duidelijk dat in ieder geval de 2 grootste fracties met elk 4 zetels, nl. de PvdA en de CU, deel zouden moeten uitmaken van een nieuwe coalitie. Voor wie de derde partij zou moeten zijn waren diverse mogelijkheden. De VVD nam al snel het standpunt in, door het flinke verlies, zich niet geroepen te voelen een rol te moeten vervullen in de vorming van een nieuwe coalitie. Bleven als mogelijke coalitiepartner over SGP, T@B of CDA.

De SGP heeft formateur Putters al in het eerste gesprek aangegeven een coalitie met PvdA en CU op prijs te stellen en daartoe ook beslist mogelijkheden te zien. De SGP was ervan overtuigd dat er een programma tot stand zou kunnen worden gebracht, waarin de dan meest brede afspiegeling van de raad zich zou kunnen vinden. Ook de voorkeur van de CU ging in deze richting.

Op grond van zijn bevindingen uit de gesprekken met alle fractievoorzitters meende de formateur een eerste onderzoek te moeten doen naar de mogelijkheid van een coalitie tussen PvdA, CU en CDA. Deze poging leidde niet tot resultaat, met name door het niet op een juiste wijze kunnen invullen van een wethouderskandidaat door het CDA.

Nadat de besprekingen tussen PvdA, CU en CDA op donderdag 23 maart waren afgebroken en de CU zeer duidelijk haar 1e voorkeur herhaalde om de SGP bij de formatie te betrekken, waarvoor ik deze fractie zeer erkentelijk ben, heeft de formateur zich beraden op de ontstane situatie en kwam tot de conclusie dat nu een coalitie tussen PvdA, CU en SGP onderzocht moest worden.

Mijnheer de voorzitter, reeds na het eerste gesprek daarover met de formateur, had ik het gevoel, dat we eruit zouden komen, zoals ik die mening al vertolkt had in het eerste gesprek met hem na de verkiezingen. De wijze waarop daarna het overleg is gevoerd tussen de fractievoorzitters en beoogde wethouders van PvdA, CU en SGP was bijzonder vertrouwenwekkend en constructief.

De heer Putters heeft op een fantastische manier de verlanglijstjes of speerpunten van de drie partijen tot een concept-coalitieprogramma weten om te smeden. Na het concept van commentaar te hebben voorzien hebben we met elkaar vervolgens in één eindgesprek de gehele tekst doorgelopen en bijgesteld, wat heeft geleid tot een ons inziens zeer evenwichtig programma. De coalitieovereenkomst met coalitieprogramma kon op 10 april officieel worden getekend en naar buiten toe gepresenteerd.

De SGP is content met het tot stand gekomen coalitieprogramma, dat de titel heeft gekregen: “Besturen met nieuw élan, werken aan samenhang, betrokkenheid en vernieuwing”. De SGP is ook zeker niet onderbedeeld in zaken, die vanuit haar verkiezingsprogramma opgenomen zijn in het coalitieprogramma. Ik roep alle burgers graag op om kennis te nemen van dit programma.

Op tal van beleidsterreinen zijn in het programma kaders en ambities aangegeven, waarmee het college en de ambtelijke staf goed aan de slag kunnen om een en ander uit te werken in een collegeprogramma en de diverse ambities te voorzien van prioriteiten, tijdpad, financiële vertaling en verwerking in de tot stand te brengen begroting.

De aandachtsvelden Financiën en Communicatie hebben met volle instemming van onze fractie een prominente plaats in het programma gekregen. Wij verkeren nog lang niet in een rooskleurige financiële situatie en alleen al op dit terrein zullen alle zeilen moeten worden bijgezet. Met onze wethouderskandidaat, de heer Boerman, achten wij een deskundige inbreng te kunnen leveren. Wij bevelen hem dan ook bij de stemming straks van harte aan.

Tot slot, mijnheer de voorzitter, de wijze waarop de formateur een ieder in alle openheid op de hoogte bracht van de stand van zaken tijdens het formatieproces en het feit dat er voor het eerst in de politieke geschiedenis van onze gemeente een redelijk gedetailleerd coalitieprogramma tot stand is gekomen, geeft ook blijk van een stuk vernieuwing die deze coalitie tot stand wil brengen. Vernieuwing trouwens ook in de SGP-fractie zelf, wanneer straks een nieuw en jong SGP-raadslid, in de persoon van Arjan Meerkerk, geïnstalleerd wordt. Wij heten hem van harte welkom en ik kan de raad verzekeren: Hij heeft er zin in !

Laten we met nieuw élan het bestuur van deze gemeente op ons nemen. Wat de coalitie betreft zou ik willen zeggen: “Kim, Cor en Jan, maak er wat van!”. Wij zijn er toe bereid en gaan er voor. Het onderlinge vertrouwen dat we in elkaar hebben en de wil er iets goeds van te maken, geeft de SGP alle reden om enthousiast haar verantwoordelijke taak op te vatten.

Wij hopen dat de gehele raad, wel of geen coalitiepartij, de schouders zal zetten onder het op een verantwoorde wijze besturen van onze gemeente en de niet altijd fraaie voorgaande raadsperiode voorgoed achter zich weet te werpen.

De koers is bepaald en vanavond steken we officieel van wal en we hopen van harte op een goede reis, maar wel in het besef van de afhankelijkheid van de zegen des Heeren.

Dank voor uw aandacht!

Jan de Vos, fractievoorzitter SGP