28 mei 2009

Raadsbijdrage SGP t.a.v. programmarek. 2008 en besteding positief resultaat 2008.

Onderstaand de bijdrage van de SGP in de gemeenteraadsvergadering van 28 mei 2009.

Mevrouw de voorzitter,

De programmarekening 2008 bestaat feitelijk uit drie onderdelen of wel 3 hoofdstukken, te weten “Jaarverslag”, “Jaarrekening” en “Overige gegevens”.

Ik wil me vanavond voornamelijk beperken tot de beleidsmatige verantwoording, te weten het Jaarverslag of Bestuursverslag. Dit verslag start deze keer voor het eerst met het zogenoemde “Burgerjaarverslag”. Er staat wel direct bij dat het ook voor de laatste keer zal zijn. Als SGP zijn wij van mening, ook al valt de verplichting tot het uitbrengen van een burgerjaarverslag weg, dat het een prima middel is om op schrift een aantal zaken op het gebied van de dienstverlening over het voorbije jaar op een rijtje te zetten en de burgers daarvan via de jaarlijkse huis aan huis bezorgde Gemeentegids op de hoogte te brengen.
Ook voor ons mag een burgerjaarverslag zich best wat beperken, maar we hebben toch het idee dat zo’n burgerjaarverslag, of hoe je het in de toekomst ook zal noemen, een aantal essentiële zaken kan bevatten, waarvan de burgers niet gemakkelijk op een andere wijze kennis nemen.
Kortom: Wij pleiten ervoor om toch op een bepaalde manier ook voor de toekomst dergelijke informatie naar buiten te brengen. Dat zou ook kunnen via de pagina’s “Gemeentenieuws” in Het Kompas. Het betrekt de burgers toch wel bij datgene waarvoor de gemeente haar werk doet, namelijk voor die burgers.

In het Jaarverslag komt vervolgens het financiële resultaat over 2008 aan de orde. Het zal duidelijk zijn dat het positieve resultaat van een half miljoen euro ons tevreden stemt. Het door dit college gevoerde financiële beleid werpt ook zijn vruchten af. Helaas zijn er flinke zorgen dat we door de financiële en economische crisis opnieuw de financiën niet aan een touwtje hebben of wel dat we voor de toekomst er niet zomaar mee kunnen doen wat we misschien graag zouden willen. Het wordt weer oppassen geblazen. Om maar eens wat te noemen: Er bestaat grote kans dat woningbouwplannen later dan voorzien in uitvoering worden genomen, wat weer gevolgen heeft voor de geraamde legesopbrengsten en uiteraard ook voor OZB- opbrengsten.

De voorgestelde reserve als gevolg van de economische crisis van ruim 2 ton euro zal naar onze mening maar een bescheiden deel zijn van de middelen die we straks nodig zullen hebben. Om alvast een deel uit het voordelige resultaat van 2008 hiervoor af te zonderen heeft onze volledige instemming. Dit geldt trouwens voor het gehele voorstel van de bestemming. We zullen ongetwijfeld in de Perspectiefnota voor keuzes gesteld worden, die niet gemakkelijk zijn. Ligt de planning voor het uitbrengen van deze nota nog op schema?

De in paragraaf 1.4 zeer summier vermelde samenwerking met de tandemgemeente Gorinchem is door de actualiteit in de maand april in een ander licht komen te staan. Naast een verdere samenwerking in de regio A&V is een oriëntatie richting het westen, gezien onze ligging aan de Oostpoort van de Zuidflank van de Randstad, naar onze mening te lang achterwege gebleven.

In de programmaverantwoording worden veel zaken aangeroerd. Enerzijds is er de afgelopen jaren veel tot stand gekomen. Het zou weinig moeite kosten om die voor het voetlicht te halen. Anderzijds staan er nog wel enkele belangrijke zaken die om een afronding of een duidelijke voortgang vragen. We willen graag verder kijken en daarom toch een opsomming geven van ook voor onze fractie belangrijke zaken voor de toekomst: Een nieuwe brandweerkazerne, Aanleg rotonde Nieuweweg-Wieling, Reconstructie Peulenstraat-Zuid (dat ons inziens wel erg lang heeft geduurd), Verzelfstandiging openbaar onderwijs, Bouwprojecten op locatie ’t Fort en op locatie Koningin Wilhelminaschool, Businesscase-Haven, Speelruimteplan, Gezamenlijke inzameldienst en een Nota Wonen.

Er zijn ongetwijfeld meer belangrijke onderwerpen te noemen, maar het geeft aan dat er (gelukkig) nog werk genoeg aan de winkel is, waarbij we c.q. het ambtelijk apparaat wel moet oppassen niet in de veelheid ten onder te gaan. We krijgen soms de indruk dat er wel erg veel op het bord ligt.

Tenslotte, mevrouw de voorzitter. Niet onbelangrijk. De accountant heeft de Jaarrekening gecontroleerd en naar haar oordeel geeft het een getrouw beeld van de grootte en de samenstelling van baten en lasten over 2008. Ook het jaarverslag is verenigbaar met de jaarrekening. Wij gaan er van uit dat de opmerkingen van de accountant over die zaken die beter kunnen of aandacht vragen ter harte worden genomen en we over 2009 tevens de rechtmatigheidtoets zullen doorstaan.

Hartelijk dank!

Jan de Vos, fractievoorzitter SGP