29 januari 2016
Raadsdebat over woonbeleid
De gemeenteraad behandelde op 28 januari voor de tweede keer de nota wonen. De gemeenteraad besloot tot flexibilisering van bouwen voor speciale doelgroepen en nam een amendement aan om de effecten goed te monitoren.
Fractievoorzitter Arjan Meerkerk bracht namens de SGP het volgende in:
Voorzitter,
Hardinxveld-Giessendam staat voor belangrijke opgaven op het gebied van wonen. Denk hierbij aan de bouw in de Blauwe zoom, Morgenslag en diverse inbreilocaties. Flexibiliteit in het toepassen van de normen voor sociale woningbouw is noodzakelijk als gevolg van landelijke wijzigingen op het gebied van wonen (denk aan het passend toewijzen, invoering van de verhuurdersheffing en scheiding van wonen en zorg). De SGP steunt daarom het loslaten van het in het verleden door de raad gehanteerde kader van 30% sociale woningbouw in nieuwbouwprojecten. Er is sprake van een ontspannen woningmarkt in onze gemeente waarbij de gemiddelde wachttijd 5 maanden is, aldus Omnivera in de ontmoeting van vorige week.
In december hebben we uitgebreid gediscussieerd over de rol van de gemeenteraad. De VVD diende een amendement in met als titel ‘De raad aan het stuur bij sociale woningbouw’. De SGP toonde zich in deze raadsvergadering geïnteresseerd in het fenomeen van de doelgroepenverordening, wat een juridisch goed instrument is om ervoor te zorgen dat woningen terecht komen bij de juiste doelgroep. Wij zijn in gesprek gegaan met VVD, T@B, ambtelijke ondersteuning en wethouder. Op basis van deze gesprekken zijn we gekomen tot het amendement zoals u dat op tafel kunt vinden. De raad geeft met het aanvaarden van dit amendement aan dat zij aan het stuur wil blijven en adequate huisvesting voor sociale doelgroepen van belang acht indien daar behoefte aan is vanuit de lokale samenleving. Het is goed dat de behoefte tussentijds gemonitord gaat worden. Het amendement betekent dat het college over twee jaar, op basis van door de monitor aangetoonde behoeften (dat er voor bepaalde doelgroepen uit onze samenleving te weinig woningen zijn), dan uitgangspunten en voorstellen worden voorgelegd aan de gemeenteraad voor het al dan niet invoeren van een doelgroepenverordening. De eventuele invoering van een doelgroepenverordening vergt de nodige doordenking en voorbereiding omdat het een instrument is waar de nodige administratieve en juridische verplichtingen aan vast zitten.
Daarnaast heeft de gemeente sturing op woningbouwprogramma’s door middel van exploitatieplannen, enterieure overeenkomsten en prestatieafspraken met Omnivera. Zo kan de gemeente ook in de toekomst blijven sturen op realisatie van sociale woningen. Niet het percentage van 30% is straks leidend maar de vraag vanuit de samenleving. En dat lijkt de SGP een hele goede gedachte. We moeten geen dure sociale en goedkope woningen bouwen voor speciale doelgroepen uit onze samenleving waar geen behoefte aan is.
Meer informatie: