29 januari 2016
Reglement van orde ambtsgebeden
Donderdag 28 januari 2016 behandelde de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam o.a. het “Reglement van Orde gemeenteraad”. Na de invoering van de nieuwe vergaderstructuur is in 2011 ook een nieuw Reglement van Orde vastgesteld. Thans was de beschrijving op sommige punten ingehaald door de werkelijkheid en moest een herziene versie worden vastgesteld, waarin de teksten in overeenstemming zijn met de bestuurlijke praktijk die in de gemeente wordt gehanteerd. De PvdA greep dit moment aan om twee amendementen (twee versies) in “Het Debat” in te brengen, die beiden beoogden om de huidige teksten van ons ambtsgebed te schrappen (geregeld in art. 32 van het Reglement). De 1e versie wilde het ambtsgebed omvormen tot een moment van bezinning. De 2e versie wilde voorafgaand aan en na afloop van de raadsvergadering een standaard moment organiseren waarop raadsleden die dit waardevol achten, kunnen bidden.
Klik hier voor VERSIE 1 AMENDEMENT “Wederzijds respect”.
Klik hier voor VERSIE 2 AMENDEMENT “Wederzijds respect”.
Het zal duidelijk zijn dat de SGP hier principieel beslist niet mee uit de voeten kan. Dat is dan ook duidelijk door raadslid Jan de Vos namens de SGP naar voren gebracht, hij bracht het volgende in:
Mijnheer de voorzitter,
We kunnen het kort maken wat betreft het raadsvoorstel “Reglement van orde gemeenteraad”, De SGP-fractie is van mening dat het heel goed is dat de teksten van dit Reglement in overeenstemming zijn met de bestuurlijke praktijk die wij hier in deze gemeente hanteren. Daar zaten wat onvolkomenheden in en die zijn nu gewijzigd, alsmede hebben er enkele aanvullingen plaatsgevonden. Wij stemmen daar mee in.
Daar de raad ook nog twee amendementen van de PvdA heeft ontvangen inzake het wijzigen of schrappen van artikel 32 van ons Reglement, dat over “Ambtsgebeden” gaat, willen we daar uiteraard nader op ingaan.
In beide amendementen worden de huidige ambtsgebeden uit het Reglement van Orde geschrapt. Voor de SGP is dit een principieel punt. Voor de SGP is het juist belangrijk dat het gebed aan het begin en het einde van de vergadering wordt uitgesproken. Het markeert daarmee onze afhankelijkheid van God die wij als overheid daarmee belijden.
Ieder weet dat de SGP het zeer zou betreuren als de afhankelijkheid van een almachtige Schepper niet meer in het openbaar wordt beleden.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is van een eventuele strijdigheid met de scheiding van kerk en staat geen sprake. Deze overweging staat dus ten onrechte in de amendementen.
In een brief aan de gemeenten en provincies heeft de minister toen ook aangegeven dat een ambtsgebed gewoon in het Reglement van orde mag worden opgenomen. Alleen mag de voorzitter van de vergadering niet worden gedwongen in gebed voor te gaan. Dat is ook de praktijk in onze gemeente en daar hebben wij ook alle respect voor. Als er een voorzitter van een Debat niet in gebed wil voorgaan, dan neemt een ander raadslid dat over.
Voor de SGP is het ambtsgebed niet zomaar iets, maar ligt het heel principieel. Het heeft te maken met de wijze waarop zij de overheid ziet, namelijk dat de overheid in dienst van God staat. De overheid is door Hem geroepen de samenleving tot Zijn eer en tot welzijn van de burgers te besturen. Daarvoor mogen we om wijsheid bidden om deze opdracht trouw te vervullen en om besluiten te nemen die de belangen van de gemeente bevorderen. In dat licht bezien is de SGP dus van mening dat een gemeenteraad, als overheidsorgaan, via het ambtsgebed, haar afhankelijkheid dient te belijden tegenover die God.
De formulering die wij hier hebben is een uitstekende wijze van het belijden van onze afhankelijkheid en zegen van God. Deze formulering is ook democratisch tot stand gekomen. Wij willen daar dus beslist niet aan tornen.
Om deze reden, mijnheer de voorzitter, kan en wil de SGP de amendementen van de PvdA niet steunen en wij hopen dat ook andere fracties de ambtsgebeden zullen handhaven zoals deze thans in art. 32 van ons Reglement van orde voor onze vergaderingen zijn opgenomen.
Dank U wel!
Stemming in "Het Besluit"
In “Het Besluit” diende de PvdA uiteindelijk alleen haar versie 1 van het amendement in. Bij de stemming kreeg dit amendement alleen de steun van de VVD. Dat houdt dus in dat er 3 raadsleden voor het amendement stemden, te weten PvdA (2) en VVD (1) en 13 raadsleden tegen, te weten van de T@B (5 aanwezig), SGP (4), ChristenUnie (3) en CDA (1).De SGP is met name de coalitiepartner T@B dankbaar dat zij ook volledig de huidige teksten van het ambtsgebed wilde handhaven.
Onderstaand vindt u volledigheidshalve de tekst van Artikel 32 over de Ambtsgebeden:
Artikel 32
Ambtsgebeden
1. Direct na de opening van Het Debat spreekt de voorzitter het volgende openingsgebed uit.
“Almachtige God, U hebt ons samengebracht om de belangen van deze gemeente te behartigen. Wij bidden U om Uw zegen over de werkzaamheden. Geef in ons een diep besef van onze afhankelijkheid van U bij al onze overleggen en besluiten. Bewaar ons voor de zonde. Uit genade, om Jezus wil. Amen.”
2. Alvorens Het Besluit te sluiten spreekt de raadsvoorzitter het slotgebed uit.
“Almachtige God, wij danken U voor Uw hulp en bijstand, die aan ons is verleend bij onze arbeid. Zegen onze besluiten indien die waren naar Uw wil, zodat ze mogen strekken tot bevordering van de ware belangen van deze gemeente en haar inwoners. Vergeef ons onze zonden. Uit genade, om Jezus wil. Amen.”
3. Bij afwezigheid van de raadsvoorzitter wordt het slotgebed uitgesproken door de vervangende voorzitter of een daartoe specifiek aangewezen raadslid overeenkomstig artikel 77 lid 1 van de Gemeentewet.