31 januari 2012

Resultaten hard werken worden zichtbaar! aflev. 4 (deel 2 Verkeer en vervoer)

Verkeer en vervoer (deel 2)

De Betuweroute wordt steeds drukker bereden. Dat is goed voor onze economie en voor de ontlasting van de A15. Er zit echter ook een nadeel aan. Er wordt door sommige bewoners overlast ervaren. Ook hierover zijn we in gesprek gegaan met de directie van ProRail en KeyRail. De contacten tussen ProRail/KeyRail en de bewonersgroep zijn verbeterd. Er spelen feitelijk twee zaken. Het spoorlawaai in relatie tot de regelgeving en de ervaren aantasting van het woongenot. Ten aanzien van het eerste punt zijn er het afgelopen jaar geluidsmetingen uitgevoerd. Het college heeft een eigen geluidsdeskundige als waarnemer aan het team toegevoegd. Dit om er voor te waken dat de metingen voldoen aan de gestelde eisen en objectief plaats vinden. Helaas is de regelgeving op het gebied van spoorlawaai ruim. Dat wordt door de gemeente als een nadeel ervaren. In de 2e kamer is wel wetgeving aan de orde op het gebied van spoorlawaai, maar die biedt niet echt perspectief.

In 2011 is de trailerhelling geopend. Aan dit particuliere initiatief is door de gemeente  medewerking verleend. Het is een een prachtige faciliteit geworden voor de watersport. De vereniging zal in 2012 de natuurlijke inpassing in de omgeving verder vorm geven.

De raad heeft een startnotitie voor het opstellen van een gemeentelijk verkeer- en vervoersplan (GVVP) goedgekeurd. In dit beleidsdocument  wordt het beleid op het gebied van verkeer en vervoer  samengebracht. Het vervangt het verouderde verkeersveiligheidsplan. Bij dit plan zijn destijds geen uitvoeringsgelden door de raad ter beschikking gesteld. Niettemin is veel wel uitgevoerd, meestal in combinatie met andere civiele werken. Op die wijze is ook gewerkt aan een betere veiligheid van de schoolomgeving.

Minder opvallend, maar wel belangrijk, is het tot stand brengen van een wegsleepverordening. Deze verordening biedt de gelegenheid om regelend op te treden bij het langdurig hinderlijk en fout parkeren. U kent de foto’s in Het Kompas van bijvoorbeeld aanhangwagentjes.