14 februari 2012

Resultaten hard werken worden zichtbaar! aflev. 6 (deel 2 Openbare werken)

Openbare werken (deel 2)

De uitbreiding van de begraafplaats aan de Tiendweg is zo ver dat de inrichting opgestart kan worden. Het zal in twee fasen gebeuren. Het inrichtingsplan is tot stand gekomen in overleg met burgers, personeel en een begrafenisondernemer.

Als voorzitter van een stuurgroep van 12 gemeenten heb ik me intensief bezig gehouden met het opzetten van een bureau voor openbare verlichting. Per 1 januari 2012 zal de nieuwe organisatie van start gaan. Het bureau zal namens de gemeenten het beheer van ongeveer 47.000 lantaarnpalen gaan uitvoeren.  Het onderhoud is gezamenlijk Europees aanbesteed en het bureau zal dit contract namens de deelnemers gaan beheren. Een samenwerking waaraan, naast de gemeenten in onze regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, ook Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Vianen en Nederlek deelnemen.

De Kaderrichtlijn Water is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de waterkwaliteit van de Europese wateren aan bepaalde eisen moet voldoen. De gemeenten Gorinchem en Hardinxveld hebben zich met Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer gebogen over de Rijkswateren. Daarbij is gekeken naar de Dordtse Avelingen en de Woelse Waard. Er is een voorkeursalternatief voorgesteld dat door partijen is overgenomen. Dat gaat nu verder de procedure in. Ik heb er voor gepleit dat Rijkswaterstaat ook de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en de Stichting Natuur op de Helling bij de plannen zou betrekken. Dat is overgenomen. Tevens wordt op verzoek van Hardinxveld gekeken of het aanbrengen van recreatieve voorzieningen kunnen meeliften bij de uitvoering. Het plan in hoofdlijn voorziet in het terug brengen in het gebied van zoetwatergetijdenatuur (mooi woord voor scabble).