25 februari 2012

Resultaten hard werken worden zichtbaar! aflev. 8 (deel 2 Milieu)

Milieu (deel 2)

In 2011 is ook de Bodembeheernota Zuid-Holland Zuid aan de raad aangeboden. In deze beleidsnota wordt het rijksbeleid Besluit Bodemkwaliteit regio specifiek gemaakt. Het beoogt een eenvoudiger en op de regio gerichte toepassing van grond en baggerspecie. Verplaatsing en toepassen als bodem wordt op die manier gemakkelijker en goedkoper binnen de grenzen van het rijksbesluit.

De Wet geluidhinder biedt de mogelijkheid om in sommige gevallen af te wijken van de voorkeursgrenswaarde en hogere geluidsbelastingen vast te stellen. Tot nu toe werd dat per geval aan het college voorgelegd. Nu zijn er beleidsregels vastgesteld, waardoor het al dan niet verlenen van een hogere waarde kan worden overgelaten aan het ambtelijk apparaat. Hiermee zijn de spelregels duidelijk vastgelegd en wordt een belangrijke efficiencywinst behaald.

Jaarlijks moeten de lidstaten van de EU rapporteren over de luchtkwaliteit. De gemeente heeft ook in 2011 een rapportage opgesteld.  Ik ben blij dat we, ondanks de aanwezigheid van rijksweg, rivier en spoorlijnen kunnen voldoen aan de eisen de gesteld worden aan de luchtkwaliteit van onze woonomgeving. Een belangrijke maatregel om door verbetering van de doorstroming van het wegverkeer de luchtkwaliteit te verbeteren is de aanleg van de rotonde Nieuweweg/Wieling.