19 november 2012

SGP laat zich bijpraten door Talenta.

Ria de Mul en Pieter de Ruijter (jobcoaches bij Talenta) hebben op 1 november 2012 een bezoek gebracht aan de fractie om te vertellen over hun werk.

Talenta is een landelijk werkende organisatie, gericht op re-integratie en jobcoaching. Landelijk zijn er ongeveer 50 mensen in dienst, waarvan 40 als jobcoach/re-integratieconsulent. In de regio waar Hardinxveld-Giessendam onder valt werken tien mensen als jobcoach/re-integratieconsulent. De missie en visie is om mensen te helpen met het houden en vinden van werk. De organisatie doet dit vanuit een christelijke achtergrond.

De hoofdtaken van Talenta zijn re-integratie en jobcoaching.
Re-integratie is het begeleiden naar werk. Dit kan zijn vanuit een uitkering of van werk naar werk. Vanuit een uitkering is voornamelijk in het geval van mensen met een Wajong- of Ziektewet-/WIA-uitkering. Deze trajecten worden dan veelal gefinancierd door het UWV. Sporadisch begeleiden ze mensen vanuit een WW-uitkering. Dit zijn veelal particuliere trajecten, gefinancierd door de opdrachtgever zelf of bijvoorbeeld de diaconie van het kerkverband waar iemand bij is aangesloten. Re-integratie vanuit werk is veelal aan de orde in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter, waarbij werknemers worden begeleid naar een andere werkkring. De opdrachtgever is in dat geval de werkgever.
Jobcoaching is aan de orde op het moment dat iemand een werkkring heeft. Als dit een nieuwe werkkring is (na re-integratie), dan biedt Talenta ondersteuning bij het aanleren van werkzaamheden en het afstemmen op de omgeving waar hij of zij komt te werken. Ook in een bestaande werkkring kan jobcoaching worden toegepast op het moment dat iemand als gevolg van een psychische, verstandelijke of lichamelijke beperking dreigt vast te lopen op het werk. Zowel de werknemer als de werkgever kan bij Talenta om hulp aankloppen.

Talenta vertaalt de wetgeving vanuit de overheid naar de situatie die op de cliënt of de werkgever van toepassing is. Er wordt ondersteuning geboden bij het aanvragen van loondispensatie, toepassen van premiekortingen en het aanvragen van benodigde voorzieningen op de werkplek.

In het regeerakkoord zijn plannen opgenomen om met ingang van 2014 de verantwoordelijkheid voor re-integratie en begeleiding van mensen met een afstand tot arbeidsmarkt bij de gemeente neer te leggen. Hiervoor wordt de participatiewet in het leven geroepen. Taken als het toekennen van loondispensatie worden ook overgeheveld. Is de gemeente daar al voldoende voor toegerust? Het UWV heeft lange procedures voor beoordeling van aanvragen. Wellicht kan het straks sneller gaan, indien de gemeente verantwoordelijk wordt.  In het belang van cliënten zou Talenta een mooie rol kunnen vervullen in het ondersteunen van gemeenten. Talenta heeft een goed zich op de regionale arbeidsmarkt in de Drechtsteden en Alblasserwaard-Vijfherenlanden en kan de gemeenten ondersteunen in hun nieuwe verantwoordelijkheid.