21 juni 2013

SGP node akkoord met beeldkwaliteit C wegen.

Het college van burgemeester en wethouders stelt in de raadsvergadering van 20 juni 2013 aan de raad voor te besluiten tot:
1. Vaststelling Beheerplan Wegen 2013-2020 en
2. Te kiezen voor beeldkwaliteit C.

Uit het Beheerplan Wegen blijkt, dat het huidige onderhoudsniveau van de wegen een beeldkwaliteit B heeft, maar dat binnen de gegeven financiële ruimte alleen niveau C haalbaar is. Keuze voor niveau B zal nl. een tekort opleveren van circa € 250.000 per jaar. Dit betekent dat moet worden gekozen voor een verdere groei van het budget of een aanpassing van het onderhoudsniveau zodat de huidige financiële ruimte voldoende is. Het onderhoud aan de wegen is tevens aangemerkt als onderwerp bij de bezuiniging op de openbare ruimte.

De SGP-fractie is van mening dat bezuinigingen op wegen op langere termijn nadelig uitpakt en tot hogere kosten leidt. De financiële situatie noopt echter tot bezuinigingen. Om deze reden gaat de SGP node akkoord met de keuze voor beeldkwaliteit C. Omdat het onderhoudsniveau van de wegen met de voorgestelde keuze vermindert, is het van belang dat de gemeente de (motivatie van de) keuze aan de bewoners duidelijk maakt. Dit niveau is weliswaar het laagst verantwoorde niveau, maar de verkeersveiligheid komt daarbij niet in het geding.

De SGP-fractie meent echter wel dat het voorstel van het college een aanvulling moet krijgen. Deze aanvulling heeft de SGP in een amendement op het voorstel van het college aan de raad voorgelegd. De aanvulling luidt: “In 2016 (halverwege de looptijd van het plan) het beheerplan wegen beleidsmatig en financieel (incl. meldingen openbare ruimte) te evalueren en te beoordelen of structurele bijstelling naar beeldkwaliteit B tot de mogelijkheden behoort”. De T@B vraagt de SGP-fractie het amendement mee in te dienen, waar de SGP uiteraard geen enkel probleem mee heeft. Bij stemming blijkt tenslotte dat de gemeenteraad unaniem met het amendement akkoord gaat.

Klik hier voor het betreffende Amendement beheerplan wegen 2013-2020.