5 april 2017

SGP stelt vragen aan college over afschaffing precariobelasting

Naar aanleiding van berichtgeving in de media dat de Eerste Kamer akkoord was gegaan met de afschaffing van de precariobelasting werd door Arie van den Berg namens de SGP en mede namens de PvdA hierover vragen gesteld aan het college. Hieronder vindt u de vragen met de antwoorden door wethouder Boerman gegeven.

Allereerst de vraag wat het besluit tot afschaffing van precariobelasting heeft voor onze gemeente? Wethouder Boerman geeft aan dat het concreet betekent dat het college tot 1 juli 2017 de huidige precariobelasting mag blijven innen. Daarna volgt nog een overgangstermijn tot 1 juli 2022 waarin het oude bedrag van € 0,27 nog gerekend mag worden.

Wat zijn nu de financiële gevolgen voor onze gemeente en hoe wil het college het financiële gat gaan oplossen? Hierop antwoordde wethouder Boerman dat te zijner tijd het college met een dat er pas op langere termijn een financieel tekort ontstaat. De opbrengst van de precariobelasting wordt in een reserve gestort. Daaruit worden jaarlijks de afschrijvingslasten gedekt.  

Wanneer zal hiervoor een raadsvoorstel komen waarin de dekking wordt aangegeven? Dat zal voorlopig nog niet komen aldus wethouder Boerman. Het loopt op dit moment nog niet zo’n vaart en we hebben nog even de tijd om hiervoor de passende en noodzakelijke maatregelen te nemen.

Welke gevolgen heeft dit besluit voor de maatregelen met betrekking tot de wateroverlast? De noodzakelijke maatregelen worden gewoon volgens plan uitgevoerd.

Wethouder Boerman meldt verder dat de raad een informatiebrief tegemoet kan zien waarin uitgebreider op de afschaffing van de precariobelasting wordt ingegaan.

De raadsinformatiebrief van de wethouder volgt binnenkort.