28 februari 2018

SGP stelt vragen betreffende parkeerproblemen versus handhaving wijk Over 't Spoor

 

In de achterliggende week (met name op donderdag 22 en/of vrijdag 23 februari) is er door de politie handhavend opgetreden tegen foutparkeren in de wijk Over ‘t Spoor. Hierbij zijn diverse processen verbaal uitgevaardigd tegen bestuurders van auto’s die fout geparkeerd stonden (op een gele streep, in een bocht of op een T-splitsing). Op zichzelf dus inderdaad verkeersovertredingen waartegen de politie kan en mag optreden.

Dit is echter rauw op het dak van de bewoners gevallen om een aantal redenen:

  • Dit parkeergedrag is in de loop der jaren ingesleten in de wijk,
    • Er is de achterliggende jaren niet of nauwelijks handhavend opgetreden en
  • Er is eenvoudigweg op piekmomenten (met name op vrijdag en zaterdagavond) onvoldoende parkeergelegenheid in de wijk.

De SGP heeft daarom besloten de volgende vragen te stellen aan de burgemeester:

  1. Bent u ermee bekend dat de bewoners van de wijk Over ’t Spoor tijdens wijktafels in 2015 of 2016 aangegeven hebben dat er parkeerdruk wordt ervaren en dat hier maatregelen voor nodig zijn?
  2. Wat is de reden dat de politie recent handhavend heeft optreden (op donderdag 22 en/of vrijdag 23 februari) zonder voorafgaand met bewoners in gesprek te gaan over de noodzaak hiertoe danwel het uitdelen van waarschuwingen?
  3. Op welke wijze is de gemeente (voorafgaand of na afloop) betrokken (geweest) bij deze handhavingsactie van de politie?
  4. Bent u met ons van mening dat bij handhavend optreden de bewoners in staat gesteld moeten worden om reëel de mogelijkheid te hebben om alternatief parkeergedrag te vertonen?
  5. Bent u met ons van mening dat het wenselijk is om, na jarenlang niet handhavend te hebben opgetreden, eerst preventief waarschuwend/informerend in contact te treden met de bewoners?
  6. Wat is de opvolging geweest van de signalen die bewoners van de wijk Over ’t Spoor bij de wijktafel in 2015/2016 hebben afgegeven over een gebrek aan parkeergelegenheid in het openbaar gebied?
  7. Bent u bereid om (al dan niet in samenspraak met de bewoners) te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de parkeeroverlast terug te dringen?
  8. Welke voortgang is er de achterliggende jaren geboekt met het verwerven van gronden van Prorail aan de zuidkant van de Spoorweg om daar eventueel een aantal extra parkeerplaatsen te realiseren?
  9. Hoeveel bewoners in de wijk hebben er de afgelopen jaren en recent in de wijk een procesverbaal gekregen vanwege foutparkeren?
  10. Welke voornemens bestaan er bij de politie ten aanzien van handhaving met betrekking tot parkeren de komende tijd?

De SGP kijkt met belangstelling uit naar de beantwoording van deze vragen.

Onderstaand de brief welk verzonden is aan de burgemeester.

 

Brief Artikel 12 RVO vragen parkeerproblematiek wijk Over 't Spoor