20 oktober 2016

SGP stelt vragen over naamgeving straten

 

Naar aanleiding van een raadsbezoek aan de stad Dordrecht, waarin ook een stadswandeling was begrepen, heeft SGP-raadslid Jan de Vos het college de volgende schriftelijke vraag doen toekomen:    

Het zou mijns inziens mooi zijn als het college bij de eerstvolgende geschikte gelegenheid bij het bepalen van straatnamen de geschiedenis eens laat spreken. Door bijvoorbeeld de volgende straatnamen: A. de Jeudestraat en P. de Rooverestraat. Is het college hiertoe bereid en vinden ze dit een goed idee?

Toelichting op de vraag

Enig onderzoek na het raadsuitje van vrijdag 7 oktober 2016, toen een groepje een Portret van Pieter de Roovere, heer van Hardinxveld, in de Regentenkamer bij het Arend Maartenszhof te Dordrecht zag hangen, heeft het volgende opgeleverd. In de kerk van Boven-Hardinxveld bevond zich een statige graftombe ter ere van Pompejus de Roovere. Klik hier voor een foto van de graftombe te Boven-Hardinxveld.  Deze is in 1935 overgebracht naar de Grote Kerk van Dordrecht waar deze Hardinxveldse heer nu begraven ligt. Hij is gestorven 23 oktober 1638 volgens de grafzerk, geboren in 1571. Klik hier voor een foto van de grafzerk te Dordrecht. 

Pieter de Roovere (1602 – 1652) is een zoon van Pompejus en is ook heer van Hardinxveld geweest (klik hier voor foto, naast hem zijn vrouw Sophia van Beveren).

Een ruiterportret van mr. Pieter de Roovere hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Er is nog een heer van Hardinxveld geweest in de persoon van Arnt de Jeude, die het leven verloren heeft op slot Loevestein.  

Reactie straatnamencommisie

De heer De Vos heeft op 19 oktober reeds een reactie gehad welke als volgt luidt:  

Er is door de heer J. de Vos (SGP) een schriftelijke vraag gesteld over straatnamen, waarbij deze voorstelt de geschiedenis te laten spreken en heren van Hardinxveld te vernoemen. Het is zondermeer een goede suggestie om in voorkomende gevallen bij het vaststellen van straat-namen aandacht te schenken aan de namen van ambachtsheren van Hardinxveld.

Binnen de straatnamencommissie is hierover in het verleden meerdere malen gesproken en daarbij is de intentie uitgesproken hier bij gelegenheid gehoor aan te geven en het college hiertoe voorstellen te doen. Overigens is het wel zo dat bij het vaststellen van namen veelal de geschiedenis aandacht krijgt. Straten in De Blauwe Zoom krijgen op grond van een eertijds genomen raadsbesluit namen van fruitsoorten, die rondom de in dit gebied staande boerderijen veelvuldig voorkwamen. Ook inzake Morgenslag zijn we gehouden aan een soortgelijk raadsbesluit, waar de namen linken aan de visserijcultuur van eertijds. Het is niet gewenst dit beleid thans te wijzigen. Bij straatnaamgeving is de ‘vindbaarheid’ een belangrijk gegeven. Daardoor vindt er per buurt clustering van namen plaats. Om die reden hebben de nieuwe straten in het noorden van de ‘oude’ Peulen namen gekregen van staatslieden, omdat ze in de staatsliedenbuurt liggen en de straat Poolster is zo gaan heten vanwege de ligging in de sterrenbuurt.

Overigens zijn eertijds aan een buurt in Giessendam West namen van de heren en vrouwen van Giessendam toegekend. De namen van de heren van Hardinxveld zijn eenvoudig te achterhalen uit twee boekwerkjes. Het oudste hiervan is samengesteld door een medewerker van het Rijksarchief, die in 1956 in opdracht van de nieuw te vormen gemeente Hardinxveld-Giessendam onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden voor een wapen van deze nieuwe gemeente. Daarbij zijn veel plaatselijke machthebbers genoteerd. Later is er bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam een vluchtschrift verschenen over Arent de Jeude, waarin eveneens veel namen voorkomen. Dat Pieter de Roovere ‘iets had’ met Hardinxveld-Giessendam, blijkt uit een opvallende gelijkenis tussen de werenkaart die in het gemeentehuis (trouwzaal) aanwezig is en een van de bekendere schilderijen van de 17e -eeuwse schilder Aelbert Cuyp. Op dat schilderij staat Pieter afgebeeld als heer van Hardinxveld, terwijl een plaatselijke visser hem gevangen zalmen aanbiedt.

Naast Pieter is in de verte een gebouw te zien, dat heel erg veel lijkt op het gebouw dat ook op de werenkaart is getekend. Ik heb me ooit laten vertellen dat de schrijver P.A. de Rover, die diverse boeken over Hardinxveld heeft geschreven, een afstammeling zou zijn van Pieter de Roovere. Al met al voldoende redenen om bij toekomstige naamgeving te denken aan de ambachtsheren van Hardinxveld, bijvoorbeeld op het terrein van de voormalige ijzergieterij.