13 maart 2012

SGP verbijsterd over Kredietoverschrijding herinrichting raad- en trouwzaal.

Maandagavond 12 maart 2012 heeft de gemeenteraad een onderzoeksrapport en een begeleidende raadsinformatiebrief ontvangen t.a.v. de definitieve kosten van de vernieuwde raad- en trouwzaal. In de begroting was totaal € 216.600,-- opgenomen voor het herinrichten van de raad- en trouwzaal, maar zoals bekend heeft een meerderheid van de raad er vorig jaar mee ingestemd om hiervoor een krediet van niet meer dan € 100.000,- beschikbaar te stellen.

Het is een politiek gevoelig dossier, omdat men verschillend aankijkt tegen het op dit moment (gezien de onzekere economische situatie) verbouwen van de raad- en trouwzaal. Het beschikbaar gestelde budget was dan ook beperkt tot het hoogst noodzakelijke. Uit de berichten die nu naar buiten komen, blijkt dat er sprake is van een buitengewoon forse overschrijding (verdubbeling). De SGP is van mening dat dit nooit had mogen gebeuren. Hier is door de verantwoordelijke portefeuillehouder, in casu de burgemeester, op een onaanvaardbare manier omgegaan met het raadsbesluit t.a.v. deze herinrichting c.q. verbouwing.

Er is meer gebeurd, dan datgene wat in het raadsbesluit was opgenomen. In de raadsinformatiebrief die het college de raad heeft doen toekomen staat de letterlijke tekst: “De portefeuillehouder is te zeer gericht geweest op een mooi eindresultaat en dientengevolge heeft zij onvoldoende oog gehad voor de volle omvang van de politieke lading, hetgeen zij in hoge mate betreurt”. De SGP denkt dat hier de kern van de zaak wordt geraakt. Daarbij is o.i. bestuurlijk onverantwoord gehandeld. Juist in dit politiek gevoelige dossier zou zij dubbel op haar tellen moeten passen om het krediet niet te overschrijden. Er is kennelijk geen tussentijdse kostenbewaking geweest en afstemming en verantwoording heeft onvoldoende plaatsgevonden.Terugkoppeling naar de overige leden van het college, c.q. de wethouders, en naar de raad heeft helaas niet plaatsgevonden.

Dat alles maakt de kwestie in de ogen van de SGP buitengewoon ernstig. Deze zaak is zgn. “vers van de pers” en de fractie van de SGP zal zich uiteraard voor het debat op D.V. 22 maart 2012 beraden over deze kwestie. Op voorhand spreekt de SGP-fractie uit dat het het college siert dat ze in onderling overleg hebben besloten dat de thans door de burgemeester beklede portefeuilles Personeel & Organisatie en Facilitaire Zaken worden overgedragen aan een van de wethouders. Het eindoordeel van de SGP zal mede afhangen van de verantwoording die de portefeuillehouder in Het Debat zal afleggen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Jan de Vos, Fractievoorzitter SGP

Klik hier voor het persbericht van de gemeente en het accountantsrapport van Deloitte.