3 november 2008

Solide begroting geeft SGP vertrouwen.

Op donderdag 6 november geeft de gemeenteraad haar oordeel over de voorliggende begroting. Na twee en een half jaar  worden de resultaten van de coalitie van PvdA, ChristenUnie en SGP steeds zichtbaarder. Bij gelijkblijvende lasten komt er weer geld beschikbaar om de noodzakelijke investeringen te doen. De SGP-fractie benadrukt de noodzaak om verdergaande stappen te zetten in verbetering van de dienstverlening. De wethouder van Financiën, Theo Boerman (SGP) heeft nadrukkelijk gewerkt aan de financiële gezondmaking van de gemeente. Een uitdrukkelijke opdracht vanuit het coalitieprogramma van PvdA, CU en SGP. Na twee en een half jaar staat de gemeente er weer beter voor dan jaren het geval was. Door meer financiële armslag zijn er nu zelfs mogelijkheden gekomen om nieuw beleid in te zetten.

Eén van de belangrijke uitgangspunten van de begroting is het verder inzetten op kwaliteit van dienstverlening van de gemeente. Daarvoor zijn investeringen nodig in onder meer het personeelsbeleid, digitale dienstverlening (ICT) en burgerparticipatie. De ruime openingstijden van het loket BurgerBalie en de verbeterde servicegraad zijn volgens de SGP-fractie “een uitstekend voorbeeld van hoe het moet”. Op het gebied van de communicatie met burgers moeten de komende jaren verdere stappen gezet worden. “Gelukkig is er verbetering, maar nog horen we soms dat klachten niet goed worden afgehandeld en dat is slecht voor het vertrouwen van burgers in de gemeente”. De partij vindt dat “het besef verder moet doordringen dat burgers, bedrijven en instellingen als klant moeten worden bediend”. Dat is ook de lijn van het coalitieakkoord dat de partij samen met PvdA en ChristenUnie heeft gesloten.

Dat er geld beschikbaar komt voor deze zaken is het bewijs dat de begroting weer redelijk op orde is. In voorgaande jaren werden overschotten opgeslokt door forse overschrijdingen op andere posten. Daar is nu veel minder sprake van. Op het gebied van de onderwijs-huisvesting zijn er een aantal risicofactoren. De reserve scholenbouw die aangelegd wordt heeft daarom de steun van de SGP. Hiermee kunnen toekomstige tegenvallers worden opgevangen.