21 december 2012

Stemverklaring SGP in Het Besluit over 'Bestuurlijke orientatie Hardinxveld-Giessendam'.

Op 28 juni 2012 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen over de toekomst van Hardinxveld-Giessendam, strekking van de motie was dat er in 2012 een besluit genomen moet worden over de samenwerkingsmogelijkheden die de gemeente heeft. In "Het Besluit" van 20 december 2012 stelde het college op grond van de "De Ontmoeting" van 29.10.2012, 15.11.2012 en "Het Debat" van 22.11.2012 de gemeenteraad het volgende voor:

  1. Inhoudelijke samenwerking ter versterking van de economische ontwikkeling van Hardinxveld-Giessendam te zoeken op de stedelijke zuidrand (Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht) van de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A&V) en Drechtsteden.
  2. De ambtelijke samenwerking in de regio A&V te onderzoeken, waarbij zorgvuldigheid voorop staat maar het proces wel een duidelijke voortgang moet vertonen en te streven naar afronding van de besluitvorming over dit onderzoek uiterlijk 1 juli 2013.
  3. Voor de verdergaande ambtelijke samenwerking kostenreductie als een randvoorwaarde aan te merken, maar ook te bepalen dat dit niet de enige reden voor samenwerking is.
  4. Bewoners, bedrijven en instellingen te informeren c.q. te betrekken indien ambtelijke samenwerking voor hen gevolgen heeft.
  5. Na het onderzoek van beslispunt 2 de daadwerkelijke keuze voor ambtelijke samenwerking te laten maken door de raad.
  6. Maatwerk, arrangementen met Drechtsteden of volledige samenwerking met Drechtsteden gelijktijdig met het onderzoek onder punt 2 te onderzoeken om eventueel tijdverlies te voorkomen wanneer mocht blijken dat ambtelijke samenwerking in A&V niet gaat lukken of toch te lang op zich laat wachten.
  7. Het college opdracht te geven met beslispunten 1 tot en met 6 aan de slag te gaan en de gemeenteraad periodiek op de hoogte te houden van de voortgang via het presidium.

De SGP bracht bij monde van Jan de Vos het volgende in:

Op 22 november heeft de SGP met alle andere fracties haar visie gegeven over de richting die ingeslagen zou moeten worden in het onderzoek voor gemeentelijke samenwerking. Een samenvatting van dit Debat wordt nu in zeven punten als raadsbesluit aan ons voorgelegd. De zaken die de SGP op 22 november naar voren bracht, vinden wij in belangrijke mate terug in de voorgelegde punten. Met name het tweesporenbeleid staat ons daarin aan, namelijk om niet alleen te focussen op de Albl. & Vijfheerenl., dat ook na het lezen van de “Rapportage Verkenners Samenwerking regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden” van eergisteren een behoorlijk verdeeld huis blijkt te zijn, maar tegelijk maatwerk, arrangementen met Drechtsteden of volledige samenwerking met Drechtsteden te onderzoeken. Het argument daarbij is voor ons helder, te weten: “Voorkomen van tijdverlies wanneer mocht blijken dat ambtelijke samenwerking in A&V niet gaat lukken of toch te lang op zich laat wachten”. In dat verband is het ook heel goed dat we een uiterlijke datum van 1 juli 2013 hebben gesteld om onze besluitvorming af te ronden. Dat geeft extern en intern druk op de ketel en dat is niet overbodig. De SGP gaat dus akkoord met de nu voorliggende zeven punten omdat het recht doet aan het oog hebben voor de vele samenwerkingsvormen in de A&V, maar tegelijkertijd de horizon verlegt naar belangrijke ontwikkelingen in De Drechtsteden. De SGP is van mening dat we te lang met de rug naar Drechtsteden toe hebben gezeten. Dat moet o.i. radicaal veranderen! De basis van de oriëntatie voor de SGP is: samenwerking met eigen zelfstandigheid en in welke constellatie duidelijke versterking voor onze gemeente te bereiken is. Wij zijn benieuwd naar de verdere uitwerking en het vervolg van de bestuurlijke discussie.

Dank u wel!

Jan de Vos, fractievoorzitter SGP

Het voorstel van het college werd overgenomen door de raad.

Klik hier voor de “Rapportage Verkenners Samenwerking regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden”.