20 april 2015

Stemverklaring SGP Zienswijze Dienst Gezondheid en Jeugd

De Dienst Gezondheid & Jeugd kampt met forse financiële problemen. Het doel is om de Dienst financieel weer gezond te krijgen. Ook onze gemeente dient hieraan bij te dragen. Donderdag 16 april j.l.  is de zienswijze van het college om te komen tot een gezonde Dienst in de raad besproken. In het besluit heeft de SGP bij monde van Jan Noordzij onderstaande stemverklaring afgelegd.

STEMVERKLARING SGP ZIENSWIJZE DIENST GEZONDHEID EN JEUGD

Voorzitter, de Dienst Gezondheid en Jeugd heeft last van flinke gezondheidsklachten. Het stellen van de juiste diagnose bleek geen eenvoudige opgave. Het geneesmiddel wat nu wordt aangevoerd zal de nodige complicaties met zich meebrengen. De SGP steunt de zienswijze die namens onze raad zal worden uitgebracht op het voorliggende dekkingsplan.

In de achterliggende tijd is grondig gekeken naar bedrijfsvoering en organisatie. De organisatie is onder de loep genomen. Er is een pakket aan maatregelen opgesteld waarmee de organisatie weer in control moet worden gebracht.

Naast de organisatiecultuur is het ook van belang dat de bestuurscultuur aandacht krijgt. We zijn in afwachting van het rapport van de heer Oudkerk over de governance van de Dienst. De SGP heeft  begrepen dat dit rapport volgende week donderdag (23 april) in het Algemeen Bestuur (AB) wordt besproken. Wij verzoeken de portefeuillehouder om dit rapport door te geleiden naar de raad.

De SGP wil waardering uitspreken voor de inzet van allen die zich vanuit onze gemeente inspannen om de Dienst weer gezond te maken. Vanuit onze gemeente denken we aan de ambtelijke adviseur die ook participeert in het kernteam en aan beide wethouders. De SGP spreekt de wens uit dat de dienst een kwalitatief hoogwaardige, maar tegelijk ook betaalbare bijdrage zal leveren aan de publieke gezondheid in onze regio.