29 januari 2016

Uitvoering motie ‘Hardinxveld spant zich in voor vluchtelingen’

In september 2015 nam de gemeenteraad een motie aan: ‘Hardinxveld-Giessendam spant zich in voor vluchtelingen’. Tijdens de raadsvergadering van 28 januari legde het college verantwoording af aan de raad.

Fractievoorzitter Arjan Meerkerk bracht namens de SGP het volgende in:

Voorzitter,

Wie het leed van de vele hulpeloze en wanhopige vluchtelingen via de media tot zich laat komen kan niet anders dan bewogen zijn met het lot van deze mensen. Zeker als we dat spiegelen aan de enorme rijkdommen waarin wij hier in het westen veelal leven. Tegelijkertijd moeten we erkennen dat integratie van immigranten een moeizaam proces is wat niet zonder problemen verloopt. Voor de SGP staan daarom twee sleutelwoorden centraal bij de uitwerking van de motie ‘Hardinxveld spant zich in voor vluchtelingen’: barmhartigheid en verantwoordelijkheid.

Barmhartigheid betekent eigenlijk letterlijk: een hart brandend van liefde. Barmhartigheid komt vanuit de Hardinxveldse samenleving tot uitdrukking door de vele inwoners die voor enige tijd als vrijwilligers naar Lesbos, Kos of elders vertrokken zijn voor het opvangen van vluchtelingen. Barmhartigheid komt ook tot uitdrukking door de spontane acties (met het ophalen van lege flessen, de verkoop van erwtensoep of een muzikale avond) waarmee geld is opgehaald voor het vluchtelingenwerk. Barmhartigheid was te proeven tijdens de bijeenkomst van de lokale kerken waar meer dan 100 betrokken inwoners en vrijwilligers aanwezig waren. Barmhartigheid komt tot uitdrukking in het huisvesten van een 21-tal statushouders in het eerste kwartaal van 2016 in onze gemeente. Dat is meer dan de taakstelling van het rijk, die voorschrijft dat wij 21 mensen moeten huisvesten in het eerste halfjaar van 2016. Het college heeft niet ingezet op het voor enkele weken huisvesten van een kleine groep vluchtelingen. De SGP begrijpt dat en onderschrijft dat, mede in het licht van het gewijzigde beleid van het COA, die inmiddels ook af wil van de zogenaamde crisisopvanglocaties. Barmhartigheid wil ook zeggen dat mensen die al diverse keren van het ene naar het andere asielzoekerscentrum zijn gesleept nu eindelijk een vaste woon- en verblijfplaats aangewezen krijgen.

Het is goed dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt om als regisseur, samen met Omnivera, Vluchtelingenwerk, plaatselijke kerken en verenigingen deze mensen welkom te heten in onze gemeente. Samen zijn wij er verantwoordelijk voor dat deze mensen zich ook daadwerkelijk welkom kunnen voelen. Het is de verantwoordelijkheid van Omnivera om ervoor te zorgen dat deze mensen passende woonruimte aangeboden krijgen, zonder dat dit ervoor zorgt dat onze eigen inwoners die op zoek zijn naar huisvesting in de knel komen. Wat zou het mooi zijn als Vluchtelingenwerk ervaart dat vrijwilligers uit Hardinxveld-Giessendam zich verantwoordelijk voelen voor het begeleiden van vluchtelingen. Tijdens de bijeenkomst van de plaatselijke kerken bleek dat veel mensen zich best wel willen inzetten voor één of meer afgebakende klussen om vluchtelingen te helpen. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van vloerbedekking of verzorgen van een gezamenlijke maaltijd. Maar Vluchtelingenwerk kan nog steeds een flink aantal vrijwilligers gebruiken om als begeleider gekoppeld te worden aan één van de 21 vluchtelingen die momenteel worden gehuisvest in onze gemeente. De twee dagen per week die hiervoor in de beginfase nodig zijn schrikt veel mensen af. De SGP spreekt de wens en het vertrouwen uit dat er zich komende weken voldoende vrijwilligers zullen aanmelden bij Vluchtelingenwerk.

Voorzitter, ik rond af. Is hiermee de kous van de gezamenlijk ingediende motie af? Nee voorzitter, wat de SGP betreft niet. Laten we werk maken van de daadwerkelijke uitvoering van de door het college voorgestelde maatregelen. Laten we de mensen om wie het gaat in de ogen kijken en ervoor zorgen dat zij zich hier spoedig thuis voelen. Het leggen van verbindingen tussen de verschillende verantwoordelijkheden van Omnivera, Vluchtelingenwerk en lokale kerken is een belangrijke volgende stap en de SGP ziet graag dat er goede afspraken worden gemaakt. Barmhartigheid en verantwoordelijkheid sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar juist aan. Barmhartigheid en verantwoordelijkheid zijn volgens de SGP beiden onmisbaar in het vluchtelingenvraagstuk.

 

Meer informatie:

Bekijk hier de motie, opgesteld door de VVD en ingediend door alle fracties over ‘Lokale integratienotitie’ (aangenomen met algemene stemmen).