28 maart 2013

Uitvoeringsagenda 'Kiezen, sturen, vernieuwen'

Waarnemend burgemeester A.B. Blase heeft het rapport “Kiezen, sturen, vernieuwen” opgesteld in opdracht van de Commissaris van de Koningin. Hierop heeft de raad het college de opdracht gegeven om een uitvoeringsagenda op te stellen behorende bij dit rapport.

In "Het Debat" van donderdag 28 maart 2013, bracht fractievoorzitter Jan de Vos het volgende in:

Mijnheer de voorzitter,

De gemeenteraad bespreekt vanavond de uitwerking van de opdracht die de gemeenteraad op 13 december 2012 aan het college van burgemeester en wethouders heeft gegeven om t.a.v. de aanbevelingen uit de rapportage “Kiezen, sturen, vernieuwen” een uitvoeringsagenda op te stellen. Bij de bespreking van die aanbevelingen op 13 december heeft onze fractie al aangegeven dat het rapport inclusief de aanbevelingen in belangrijke mate in beslag wordt genomen door de oriëntatie op onze bestuurlijke toekomst. En nog steeds is onze mening dat dat ook beslist noodzakelijk is.

We zijn inmiddels al weer 3,5 maand verder sinds 13 december en ogenschijnlijk gebeurt er in het openbaar niet zo veel t.a.v. die oriëntatie, maar achter de schermen nemen we aan des te meer. We mogen er toch hopelijk van uit gaan dat ook andere gemeenten zich aan het orienteren zijn en dat gemeenteraden voor a.s. zomer uitspraken zullen doen hoe die orientatie precies ligt. In het rapport van 18 dec. 2012 van de heren Louter en Zijlstra omtrent de verkenning samenwerking regio Albl./Vijfheerenl. wordt geconstateerd dat “de diversiteit in opvattingen over hoe het verder moet en de inrichting van het veranderingsproces groot is”. De posities van de individuele gemeenten zijn beslist nog niet allemaal helder bepaald.

Om ons als raad uit te spreken voor het voortzetten of doorontwikkelen van de samenwerking in de A&V of voor een verdergaande oriëntatie op Drechtsteden – aanbeveling 5 van de uitvoeringsagenda – zullen we in ieder geval meer duidelijkheid van die evt. partners moeten krijgen, waar men heen wil. De volgende 3,5 maand zullen hieromtrent  toch stappen moeten worden gemaakt. De raad stelt immers in deze uitvoeringsagenda op blz. 22 dat de afronding van onze besluitvorming uiterlijk 1 juli plaatsvindt.  Op 13 december heeft de SGP in Het Debat reeds aangegeven dat er op z’n minst een verbinding gelegd moet worden tussen de stedelijke zuidrand van de A&V en de Drechtsteden op het gebied van met name economie, arbeidsmarkt en onderwijs. In de uitvoeringagenda komt dit bij aanbeveling 6 ook duidelijk terug. De gemeentelijke organisatie stuit hierbij wel op een dilemma, omdat er voor economische zaken slechts 0,5 fte beschikbaar is. Hiermee staat de organisatie dus voor de keuze of ze dit onderdeel zelf oppakken met als gevolg een beschikbaarstelling van capaciteit en/of budget. Of te komen tot een regionalisatie van capaciteit en/of budget t.b.v. de uitwerking van die aanbeveling. Wij zijn benieuwd naar het uiteindelijke vervolg c.q. de oplossing van dit dilemma.

Mijnheer de voorzitter, de SGP kan zich vinden in deze uitvoeringsagenda en stemt in met het beschikbaar stellen van € 30.000,-  uit de bestemmingsreserve “Risico’s gemeenschappelijke regelingen” om financiële middelen te hebben voor zowel verdere oriëntatie op de A&V als voor een verdergaande oriëntatie, in de vorm van een arrangementenonderzoek, op de Drechtsteden.

Dank U wel!

Jan de Vos, fractievoorzitter SGP

 

Klik hier voor de Uitvoeringsagenda behorende bij het rapport “Kiezen, sturen, vernieuwen”

Klik hier voor Raadsvoorstel en -besluit “Uitvoeringsagenda “Kiezen, sturen, vernieuwen”

Klik hier voor de rapportage van burgemeester Blase: “Kiezen, sturen, vernieuwen”