8 september 2015
UPDATE SGP stemt in met voorstel toetreding Drechtsteden
Update bericht van 13-07-2015 SGP stemt in met voorstel toetreding Drechtsteden.
De gemeenteraad heeft op donderdag 9 juli 2015 in meerderheid besloten toe te willen treden tot de Gemeenschappelijke Regeling Drechtsteden. Een poging van ChristenUnie, PvdA, CDA en VVD om het besluit uit te stellen kregen geen meerderheid. De raad nam het besluit op grond van een uitvoerig onderzoeksrapport waarin de inhoudelijke en financiële gevolgen in kaart zijn gebracht.
De SGP stemde in met het voorstel toetreding Drechtsteden omdat wij daarmee onze kwetsbaarheden oplossen en kosten van de ambtelijke organisatie reduceren. Door samen te werken kunnen we meer kwaliteit bieden aan onze inwoners en ondernemers op thema’s die de gemeentegrenzen overstijgen in complexiteit en omvang (denk aan economie, werk en inkomen, en onderwijs).
De SGP erkent dat er nog een aantal zaken verder uitgewerkt dienen te worden. Onduidelijkheden horen bij dergelijke veranderingsprocessen en kunnen helaas niet volledig van te voren worden weggenomen. Ook erkennen wij dat er financiële risico’s kleven aan het raadsbesluit. Helderheid daarover ontstaat ook pas na besluitvorming. Denk aan de gevolgen voor het personeel, kosten voor uittreding uit bestaande gemeenschappelijke regelingen en implementatiekosten. Dit kun je niet voorkomen door geen besluit te nemen, omdat je door te vertragen ook het risico loopt dat kosten intussen oplopen.
Een amendement van ChristenUnie, PvdA, CDA en VVD om besluitvorming uit te stellen en intussen verder te praten met Drechtsteden en Gorinchem over de uitwerking hebben wij daarom niet gesteund. Een handreiking (na verwerping van dit amendement) richting de fracties bleek helaas niet toereikend om het draagvlak voor het voorliggende voorstel te vergroten, hoewel ChristenUnie, PvdA, CDA en VVD aangaven dat ze deze poging wel hebben gewaardeerd. Het voorstel werd uiteindelijk met 9 stemmen van T@B en SGP voor (Henk van Tilborg van de T@B was vanwege ziekte afwezig) en 7 stemmen tegen aangenomen.
Na besluitvorming door de gemeente Hardinxveld-Giessendam spreken nu de zes gemeenten in de Drechtsteden zich uit over het verzoek tot toetreding van onze gemeente. De verwachting is dat dit besluitvormingstraject voor het einde van dit jaar wordt afgerond. Een aantal taken die voorheen in Gorinchem waren ondergebracht of (met name gestandaardiseerde uitvoeringstaken) die de gemeente zelfstandig deed, zullen vervolgens geleidelijk worden overgedragen richting Drechtsteden. Intussen loopt in onze gemeente het burgerinitiatief van inwoner Gert Maas (overigens dezelfde meneer die de integriteit van wethouder Van Houwelingen ter discussie stelt). De heer Maas heeft tijdens inspraakavonden aangegeven dat hij liever ziet dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam fuseert met Giessenlanden en/of Gorinchem. Maas heeft circa 70 handtekeningen verzameld en doet het voorstel om een referendum te organiseren om inwoners zich te laten uitspreken voor of tegen het raadsbesluit van 9 juli om toe te treden tot de Drechtsteden. De gemeenteraad moet in oktober nog een besluit nemen over de vraag of er een dergelijk referendum komt. Als het referendum er komt beslist de gemeenteraad na afloop wat er met de uitkomst van het referendum gebeurt omdat de uitkomst niet bindend is.
Meer informatie: