29 februari 2024
Van verdeeld naar gedeeld leiderschap
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 29 februari 2024 is het onderzoeksrapport van Deloitte en de Reeder besproken. Namens de SGP voerde fractievoorzitter Erik van den Bosch het woord. Hij bracht het volgende naar voren:
Voorzitter,
Ongeloof en schokkend, hoe heeft het zo kunnen gebeuren? Uitingen die passen nu het rapport “van verdeeld naar gedeeld leiderschap” is uitgekomen. Ingrijpende constateringen en buitengewoon ernstige conclusies zijn er getrokken in het rapport. (zoals eerder gezegd) 37 gesprekken zijn er gevoerd met de onderzoekers van Deloitte en de Reeder, totaal een kleine 60 medewerkers.
Als er dan zoveel gesprekken gevoerd zijn, dan zo je denken, dan krijg je ook evenzoveel meningen en bevindingen. Niets is minder waar, buiten de nuances die aangegeven zijn, zijn alle gesprekken eensluidend. Oproepen vanuit de OR hebben dit eveneens onderschreven.
Hoe kan het dat dergelijke signalen niet opgepakt zijn en hoe kan het dat met name de medewerkers hiervan de dupe geworden zijn. Dit is wel het grootste pijnpunt.
Voor de SGP-fractie is het de nadrukkelijke wens om hen ongelofelijk te bedanken voor de loyaliteit die ze getoond hebben. En dat iedere keer weer, maand in maand uit en dat voor veel medewerkers die al een lange staat van dienst hebben in onze gemeente, wellicht al jaren. En dan niet serieus genomen te worden. Dit doet wat met de medewerkers, dankzij jullie toewijding en inzet, zeg ik tegen de medewerkers functioneert de dienstverlening nog steeds (een conclusie in het rapport)!
Zelf was ik als afgevaardigde van de raad ook bij een bijeenkomst van medewerkers waarin de uitkomsten zijn toegelicht van dit rapport. Na het voorlezen van de titel van het rapport werd door de onderzoekers bewust een moment stilte gehouden om het even bij de hoorders te laten binnenkomen “van verdeeld naar gedeeld leiderschap” Het duurde niet lang voor de emoties los kwamen. Er werd al een opmerking gemaakt “we weten eigenlijk al genoeg, eindelijk erkenning”. Dat zegt genoeg
Hier zijn wij als college, raad en ambtelijke top verantwoordelijk voor. Ieder met zijn eigen verantwoordelijkheden. Deze verantwoordelijkheden zijn niet genomen, door niet te praten, niet gehoord te worden, het wegwuiven van opmerkingen, kleineren, of simpelweg mailtjes niet te beantwoorden, onveilig voelen etc. etc. zo kan het niet langer; HET MOET ANDERS.
Zeker in het rapport is ook aandacht gegeven aan zaken die wel gerealiseerd zijn, dat moet ook genoemd worden, zoals aantrekkelijk blijven als gemeente en de personele inzet. Maar gelijktijdig zijn ook hier kanttekeningen bij te plaatsen dat aandacht geven hieraan blijvend noodzakelijk is.
Nogmaals, het moet anders. Het rapport gaf dat in 2020 ook al aan, samen met de adviezen is de nu ingediende motie de leidraad voor de toekomst. Hoe zien we de toekomst? Gaan we dit in de toekomst samen doen?
De motie heeft dan ook als titel meegekregen Samen Verder. Iedereen zal moeten aansluiten. De eerste stappen zijn al gezet om hier aan te werken. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, de oproep in de motie is, dat er in mei er een plan zal moeten liggen en dat er actie op moet volgen. Maar betrek de medewerkers er ook nu al bij. Vanaf het moment dat de gesprekken met de onderzoekers hebben plaatsgevonden tot nu zijn er ook al weer 9 maanden voorbij. Hier is behoeft aan!! communiceer!!
Tot slot voorzitter, een oproep aan een ieder. Toon lef, passie en aandacht. Daardoor ontstaat vertrouwen. Vertrouwen dat noodzakelijk is!