20 juni 2014

Vaststelling gekantelde beleidsdocumenten Wmo 2014.

Het sluitstuk van de bezuinigingstrances van de afgelopen jaren is de juridische verankering van ‘De Kanteling’ in de beleidsdocumenten Wmo. Alhoewel ‘De Kanteling’ in volle omvang doorgezet wordt in de transformatie van het sociaal domein vanaf 2015, is het juridisch van belang om ook dit resterend jaar 2014 nog te gaan werken met daarop aangepaste beleidsdocumenten. Tevens zijn de beleidsdocumenten gemoderniseerd en geactualiseerd, echter zonder ingrijpende beleidswijzigingen.

Tijdens "Het Debat" van 19 juni 2014 werd e.e.a. vastgesteld, namens de SGP bracht burgerlid Arie van den Berg het volgende in:

BIJDRAGE SGP: BELEID GEKANTELDE WMO 2014

Voorzitter, in de eerste plaats wil de SGP allen die hun aandeel hebben gehad in de totstandkoming  van de gekantelde beleidsdocumenten WMO 2014 bedanken voor al het werk door hen verzet.  Als  SGP vinden wij het positief te duiden dat de gemeenten verantwoordelijk worden voor de uitvoering van de WMO. De snelheid echter waar dit mee moet, baart wel zorgen. Gemakkelijk kunnen zaken over het hoofd worden gezien. Het is toch niet de bedoeling dat de zwaksten in onze samenleving tussen wal in schip zouden geraken. Wij vertrouwen er dan ook op dat het college en in het bijzonder de wethouder hier nauwgezet op blijft toezien.

Toch heeft de SGP gemeend een debat te moeten aanvragen. Wij willen graag de mening hebben van de andere fracties omdat wij het gevoel hebben dat wat ons door het rijk dwingend opgelegd wordt juist de echte kanteling van de WMO frustreert. Wij hebben begrepen dat bijdragen wettelijk zijn vastgesteld. Het rijk verplicht ons daardoor in de verordening allerlei zaken vast te leggen. Daardoor is het ons inziens juist niet mogelijk om maatwerk te leveren.

Voorzitter, wanneer wij spreken over een gekantelde WMO, is dat juist één van de belangrijke of zelfs hoofdpunten het participeren van de sociale netwerken. Het meer zorg dragen voor elkaar. De verantwoording eerst bij de burger neerleggen met de vraag: Wat kunt u zelf? Niet al te gemakkelijk een beroep doen op de gemeente. Dit missen wij toch enigszins in de stukken. Een echte kanteling wil toch zeggen, wat kan de burger zelf doen en zijn directe omgeving bij een hulpvraag betekenen en daarna: Waarin is hulp van de gemeente gewenst? Graag horen wij de mening van de andere partijen hierover. Wij hebben gezien dat u de aangereikte suggesties van het WMO platform grotendeels heeft overgenomen. Wij gaan ervanuit dat deze ook definitief worden. Wij hebben begrepen dat daarover in het college nog een besluit moet worden genomen. Het was kort dag dus dat begrijpen wij.

Afsluitend. De SGP ziet het als christenplicht de zwakke en hulpbehoevende naaste in onze gemeente waar nodig te helpen. Wij bidden dat de God, de Heere Zijn zegen aan de inspanningen van u als college en onze raad wil schenken.

Ik dank u wel.

Arie van den Berg, burgerlid SGP

Kijk voor meer info op de raadsagenda bij agendagpunt 7: http://www.hardinxveld-giessendam.nl/bestuur-en-beleid/vergaderkalender-2014-raad_3753/item/vergadering-gemeenteraad-het-debat-en-het-besluit_2221.html