28 mei 2014

Vaststelling jaarstukken 2013

In de raadsvergadering van 28 mei werden de jaarstukken 2013 behandeld. Namens de SGP voerde Jan Noordzij voor de eerste keer het woord, hij bracht het volgende in:

BIJDRAGE SGP: JAARSTUKKEN 2013

Dank u wel voorzitter. Het is mij een eer voor de eerste keer het woord te voeren namens de SGP – fractie. Als woordvoerder zal ik namens de SGP – fractie onze visie op de jaarstukken toelichten. Voordat ik inhoudelijk zal reageren op de jaarstukken spreek ik allereerst mijn dank uit richting het college en de betrokken ambtenaren voor de geleverde inspanning met betrekking tot het samenstellen van de jaarstukken 2013.

De jaarstukken 2013 laten zien of de bij de begroting voorgenomen beleidsdoelen zijn gerealiseerd en in hoeverre dit tijdig en binnen de gestelde budgetten is gebeurd. Het is aan de gemeenteraad om te controleren of de realisatie binnen de randvoorwaarden heeft plaatsgevonden. De afgelopen periode zijn ondanks de financieel economische situatie veel beleidsvoornemens gerealiseerd, waarbij het jaar 2013 tevens met een positief resultaat van ongeveer € 127.000 is afgesloten. Dit positieve resultaat is mede ontstaan door een aantal incidentele baten en lasten. Het genormaliseerde resultaat over 2013 bedraagt circa € 50.000 nadelig. De grootste meevaller komt uit de WMO. In 2013 is zichtbaar geworden dat de bezuinigingsmaatregelen effect sorteren. De kosten zijn € 396.000 lager dan begroot. Vanaf 2014 worden de maatschappelijke effecten geëvalueerd.

De belangrijkste last betreft ons hoofdpijndossier: de bouwgrondexploitaties. Op basis van actualisatie van de grondexploitatieberekeningen is een voorziening van € 1,3 miljoen wegens verwachte verliezen op grondexploitaties genomen. Een bedrag van € 1 miljoen is via de bestemmingsreserve bouwgrondexploitatie verwerkt. Het restant is in het resultaat terecht gekomen. In het genoemde negatieve resultaat is het geraamde nadelige plansaldo in de huidige grondexploitatie van de GEM De Blauwe Zoom niet verwerkt. Een bedrag van € 250.000 komt voor rekening van de gemeente. Het college heeft aangegeven dat deze kosten goedgemaakt zullen worden binnen het plan. De SGP – fractie zal de ontwikkelingen hieromtrent volgen.

Op dit moment is de financiële positie van onze gemeente solide te noemen. Mede door de versterking van de algemene reserve is ook het weerstandsvermogen op orde. Het is echter een enorme uitdaging dit zo te houden, onder andere met het oog op de bouwgrondexploitaties. Een belangrijk instrument om de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid op dit terrein te controleren wordt gevormd door het onlangs opgestelde Meerjarenprogramma Grondzaken (MPG). De accountant heeft de parameters, de uitgangspunten en de ramingen zoals opgenomen in het MPG getoetst. De accountant is van mening dat de waardering van de grondexploitaties acceptabel is, hoewel de ramingen een aantal optimistische aspecten bevatten. Met de optimistische aspecten wordt met name gedoeld op de relatief lage raming voor de plankosten vanaf 2014 en een overaanbod van woningen in de periode 2014 – 2018. De SGP volgt het standpunt van de accountant en zal de ontwikkelingen de komende periode op de voet volgen.

De ontwikkelingen met betrekking tot de bouwgrondexploitaties en de drie decentralisaties zullen de financiële positie van onze gemeente de komende jaren bepalen. Voorzitter, veel zaken komen op ons af als gemeente. Het gaat daarbij om financiën en met name ook over mensen. Laten we dit voor ogen houden. De SGP staat voor politiek met de Bijbel als fundament en de zorg voor elkaar als invulling daarvan. Met de hulp van onze God hopen we hier de komende periode gestalte aan te blijven geven.

Ik dank u wel!

Jan Noordzij, raadslid SGP