19 november 2010

Verklaring SGP t.a.v. Betuwelijn.

De SGP neemt met belangstelling kennis van en denkt graag mee over de informatie die zij ontvangt van het comité “Geluidsoverlast Betuweroute Nee”.

De SGP heeft kennis genomen van het feit dat Keyrail op basis van de klachten heeft besloten in onze gemeente geluidsmetingen te gaan verrichten. Omdat er vanaf de tweede helft van december 2010 ook ertstreinen gaan rijden wil Keyrail dit terecht graag meenemen in het geluidsonderzoek, zodat naar verwachting die geluidmetingen in januari 2011 gaan plaatsvinden. De SGP is van mening dat de windrichting daarin ook een niet onbelangrijke factor is. Een voorlopig permanente geluidmeting is van belang. Niet alleen het gemiddelde over een bepaalde dag of week, maar ook de grootte en de hoeveelheid pieken in de geluidsbelasting zijn van belang. Die zijn namelijk indringend voor de bewoners.

De SGP is van mening dat het comité goed bezig is en terecht aandacht vraagt voor hun klachten. De SGP zal dan ook nauwgezet letten op het nakomen van afspraken. Het actiecomité heeft al veel kennis in huis en daar moet gebruik van gemaakt worden.

De lokale SGP heeft inmiddels de landelijke SGP in Den Haag op de hoogte gesteld en bericht ontvangen dat men tracht om de kwestie tijdens een overleg met de minister aan de orde te stellen. De lokale SGP-fractie zou graag zien dat andere fracties hierin volgen en ook hun landelijke vertegenwoordigers van de problematiek op de hoogte stellen.

Ook vertegenwoordigers van de SGP in andere gemeenten langs de lijn wil de SGP in kennis brengen van de problematiek met de vraag hoe het daar gesteld is.  Ook hiervoor geldt, dat de SGP graag zou zien dat de andere fracties hierin volgen.

De SGP heeft mede in het licht van de vele miljarden aan belastinggelden die aan de Betuwelijn ten grondslag liggen begrip dat er meer treinen in de toekomst over het tracé zullen gaan rijden. De lijn moet tenslotte wel rendabel worden, de SGP wil de ogen daar niet voor sluiten. Dit zal echter alleen kunnen mits er de nodige maatregelen genomen worden t.a.v. de geluidsoverlast. De SGP is  daarom in de huidige omstandigheden verontrust over de toename van het aantal treinen en dus de toename van het geluid in de toekomst en wil graag de belangen van de bewoners op een juiste wijze vertalen en draagvlak creëren voor de juiste besluiten.