2 juli 2016

Verordening stimuleringslening funderingsherstel

 

Als gevolg van de wateroverlast door extreme weersomstandigheden, die diverse inwoners van ons dorp de afgelopen jaren ondervonden, werd reeds eerder besloten tot een pakket van maatregelen om die inwoners de helpende hand te bieden. In dat kader werd op 30 juni jl. een door het college ingediende Verordening Stimuleringslening Funderingsherstel met een kleine wijziging door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Deze verordening geeft het gemeentebestuur de mogelijkheid om inwoners een steuntje in de rug te geven door middel van een renteloze lening. Zo kunnen zij worden gestimuleerd om te komen tot een duurzame oplossing door het opvijzelen van hun woning.

Namens de fractie werd door raadslid Arie van den Berg het onderstaande ingebracht: 

 Voorzitter,

De voorliggende Verordening Stimuleringslening Funderingsherstel is een vervolg op het Besluit van 31 maart  jl. waarin onder andere is besloten tot een stimuleringsregeling voor de gedupeerden van de wateroverlast. Deze regeling is ook een unieke regeling in ons land. Dit heeft te maken met de betrokkenheid van onze raad op de ellende die onze mede-inwoners hebben ondervonden. Wij zijn dan ook tevreden met deze stimulans om de inwoners van onze gemeente die telkens weer de waterlast aan den lijve ondervinden een extra duwtje in de rug te geven. Zij kunnen zo hun huizen opvijzelen naar een veiliger hoogte waarop zij beter bestand zijn tegen de wateroverlast, die de veranderende weersomstandigheden met zich meebrengt.

Ook de mogelijkheid tot verstrekking van een Maatwerklening vinden wij een positief signaal. Zo wordt het voor een zo groot mogelijk aantal gedupeerde inwoners mogelijk gemaakt om tot opvijzeling van hun woning over te gaan.

Tot slot spreken wij onze dankbaarheid uit jegens college en waterschap alsmede allen die de laatste tijd met grote voortvarendheid de afgesproken maatregelen in daden omzetten. De Verordening Stimuleringslening Funderingsherstel behoort bij deze maatregelen. Wij kunnen dan ook instemmen met deze verordening en spreken de hoop uit dat velen er gebruik van zullen maken.

Ik dank u wel