22 maart 2014

Verzoek hertelling CU gehonoreerd.

De SGP-fractie heeft vanmorgen tijdens een raadsbijeenkomst steun gegeven aan een hertelling van de 9500 stemmen die op 19 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgebracht. Het verzoek voor een hertelling kwam van de ChristenUnie. De fractie wil met hertelling eventuele menselijke fouten uitsluiten. Volgens de officiële uitslag gaat het om een verschil van één stem die de vierde zetel van de ChristenUnie aan de T@B heeft doen toekomen. De SGP heeft het verzoek van de ChristenUnie gehonoreerd om daarmee eventueel gemaakte fouten te kunnen uitsluiten.

Het centraal stembureau heeft geen aanleiding gezien tot hertelling. De uitslag van de verkiezingen laat in Hardinxveld-Giessendam geen onregelmatigheden zien. Dit in tegenstelling tot de gemeenten Aalburg en Boxtel waar sprake was een onjuistheden in de proces-verbalen van één of meerdere stembureaus. In die gemeenten zijn na hertellingen zetels verschoven van de ene naar de andere partij. Hiervan is in Hardinxveld-Giessendam geen sprake. Desalniettemin heeft de ChristenUnie verzocht tot een hertelling omdat het slechts op één stem vast zit.

De gemeenteraad heeft een ongeclausuleerde bevoegdheid om tot een hertelling over te gaan, ook al ziet het centraal stembureau daartoe geen aanleiding. De SGP hecht grote waarde aan een transparant en zuiver proces. Er is wat betreft de uitslagen van de verkiezingen niks geheims en als er iets niet klopt moet dat ook gewoon gecorrigeerd worden. Tegelijkertijd blijft ook een tweede telling een menselijk proces waarin opnieuw fouten gemaakt kunnen worden. Het ingewikkelde is dat er naar alle waarschijnlijkheid altijd op basis van een miniem stemmenverschil een zetelverdeling moet plaatsvinden. De SGP heeft daar overigens ook ervaring mee: vier jaar geleden kwam onze partij 15 stemmen tekort voor een vierde zetel.

De SGP heeft er vertrouwen in dat onder leiding van burgemeester Bert Blase het proces van hertelling in goede handen is. Aanstaande maandag (24 maart) om 16.00 uur zal er helderheid zijn over de uitkomsten van de hertelling. Aansluitend spreken vanaf 19.30 uur maandagavond de lijsttrekkers met elkaar over de wijze waarop de verkiezingsuitslag geduid moet worden.