19 april 2017

Volksvertegenwoordigers: neem uw taak serieus!

 

Pionieren met burgerparticipatie

Tijdens De Ontmoeting is afgelopen donderdag nagedacht over het thema burgerparticipatie. Hoe kunnen we inwoners betrekken bij wat de politiek bezighoudt en vooral hoe kunnen inwoners de politiek betrekken bij wat hen bezig houdt? Burgemeester Naterop van Wijk en Aalburg leverde namens Code Oranje een bijdrage waarin hij benadrukte dat veel inwoners graag ook buiten de verkiezingen om betrokken willen worden bij de politiek. Tegelijkertijd erkende hij dat het in de praktijk best moeilijk is om mensen betrokken te houden bij initiatieven van burgerparticipatie.  

Een groepje betrokken inwoners (Jessica van der Plas, Henk de Bruijn, Martin Klomp en Frank de Wit) lanceerde het idee van een Hardinxveld Challenge. Dit is een (digitale) tool met momenten van ontmoeting om inwoners te betrekken bij het oplossen van maatschappelijke problemen door hen zelf met oplossingen te laten komen.

Hierbij werd als bijvoorbeeld genoemd het verminderen van zwerfafval waarvoor inwoners oplossingen kunnen aandragen. Naast positieve opmerkingen over het initiatief, zoals dat deskundigheid en ideeën van inwoners benut kunnen worden, werden er ook kritische kanttekeningen bij geplaatst. Bijvoorbeeld over de kosten die het met zich meebrengt, de vraag wie de onderwerpen vaststelt en wie het besluit neemt wat ermee gedaan wordt.

Vanuit de SGP-jongeren leverde Koen Schouten (lid van de plaatselijke pr-commissie van de SGP) een prikkelende en nuchtere bijdrage aan het debat. U kunt zijn bijdrage hieronder nalezen. Van harte aanbevolen!

Bijdrage Koen Schouten