3 juli 2017

Voorzichtigheid en degelijkheid

 

Onderstaand de inleiding van wethouder Boerman in de raadsvergadering van 29 juni 2017 n.a.v. de jaarrekening 2016.

Voorzichtigheid en degelijkheid!

Dat zijn de twee pijlers onder het financiële beleid van dit college. En onder dat van de vorige colleges waarvan ik als wethouder financiën deel uit maakte. En die colleges kenden diverse samenstellingen.

Voorzichtigheid en degelijkheid.

En daarbij lange termijn denken, kansen grijpen en natuurlijke momenten benutten. Dat kan niet zonder een ambtenarenkorps dat die principes onderschrijft en er naar werkt. Een Management Team onder leiding van de gemeentesecretaris. Al die ambtenaren die al die jaren bleven, die ik heb zien komen, die ik weer heb zien gaan. Allemaal gewetensvol en dienstbaar aan het bestuur. Meedenkend. Kritisch ook. 

Beste ambtenaren: Zonder jullie waren we vleugellam tegenover de raad. Het college wil jullie hartelijk danken voor jullie inzet. Ook als het moeilijk was. Als er onzekerheid was over jullie toekomst in het proces van toetreding tot het samenwerkingsverband Drechtsteden.

Voorzichtigheid en degelijkheid

Het resultaat is een overschot van € 1.800.000 over het jaar 2016. Daar zijn we allemaal blij mee. Het is ook belangrijk. Ik noem twee redenen. Ten eerste, om onze schuldpositie te verbeteren hebben we een positieve kasstroom nodig. Een rekeningoverschot helpt daarbij.

Ten tweede, de overgang van het samenwerkingsverband A&V naar het samenwerkingsverband DS vergt een forse investering. Dat betekent een flinke aanslag op ons vermogen. Vanuit een positief rekeningresultaat kan dat weer aangevuld worden.

Een overschot in 2016 maar de realisatie van ons collegeprogramma heeft er niet onder geleden. Dat ligt op koers. We hebben de stabiele koers die we varen ook in 2016 vast gehouden. Voorzichtig en degelijk maar wel met opgestroopte mouwen.

De resultaten zijn zichtbaar.

  • Het proces van toetreding tot Drechtsteden is goed gestart en de eerste mijlpalen werden behaald. U heeft als raadslid uw positie in de regiofractie in kunnen nemen. Er is volop gelegenheid om mee te discussiëren en de stemming in de Drechtraad richting te geven. Deze maand bent u in de klankbordgroep weer geïnformeerd over de meest recente stand van zaken zowel over de vordering in het proces als over de financiën.
  • Het opnieuw vormgeven van de hier achterblijvende organisatie is in het verslagjaar gestart.
  • Het door de raad genomen besluit om toe te treden tot de DS heeft het vertrouwen gekregen van de hogere bestuursorganen. Er wordt erkend dat Hardinxveld-Giessendam daarmee voldoende krachtig is om als zelfstandige gemeente voort te blijven bestaan. Het zichtbare bewijs daarvan is de installatie van een kroonbenoemde burgemeester waarmee we heel blij zijn
  • Op het gebied van openbare veiligheid is er, minder zichtbaar maar niettemin belangrijk, goede voortgang geboekt. De goede samenwerking tussen gemeente, politie, de gemeentelijke bijzonder opsporingsambtenaar (BOA) en de zeer gewaarde rol daarbij van buurttoezicht is verder versterkt. Dit jaar werden we verrast door het feit dat we tot de veiligste gemeenten van Nederland behoren.
  • In goede en constructieve samenwerking met Waterschap Rivierenland hebben we in overleg met onze bewoners tot een set van maatregelen besloten die bij moeten dragen aan het terug dringen van wateroverlast bij hevige regenbuien. Er zijn waterbergingen ingericht om water uit het watersysteem te halen en tijdelijk te parkeren. Verder zijn er plaatsen ingericht voor calamiteitenbemaling. Er is een calamiteitenplan ontwikkeld dat uniek is in Nederland.
  •  De havenontwikkeling heeft goede voortgang geboekt. De goede voorbereiding heeft er toe geleid dat dit jaar op het ontwerp bestemmingplan geen zienswijzen zijn binnen gekomen.
  • 2016 is het jaar waarin wij overgegaan zijn op het zogenaamde omgekeerd inzamelen. Alle ondergrondse containers zijn in goed overleg met bewoners geplaatst. Deze systematiek van inzamelen moet leiden tot een betere afvalscheiding en dient een belangrijk milieudoel
  • De woningbouw is in een stroomversnelling gekomen. Morgenslag, waar we zelf eigenaar zijn van de gronden, ontwikkelt zich zeer voorspoedig. Maar ook in De Blauwe Zoom waar we samen met een ontwikkelaar een grondexploitatiemaatschappij hebben, zijn flinke slagen gemaakt. Inmiddels wordt er gebouwd. De belangstelling voor de woningen is groot
  • Het welzijnsbeleid is afgeschaft.
  • Op het Sociaal Domein wordt hecht samengewerkt in het Sociaal Team. De werkwijze is geëvalueerd en het rapport daarover is heel goed. Voortdurend stelt men zich de vraag “doen we de goede dingen” en “doen we die dingen goed?” In de werkgroep Sociaal Domein wordt u meegenomen in alle hectiek en verandering die er is op dit terrein
  • Het gaan werken met de Maatschappelijke Agenda (MAG) is vernieuwend. Zowel in haar opzet als in de positie van de samenleving daarin. Heel veel aandacht is en wordt daarbij besteed aan de contacten met de samenleving en het gezamenlijk toewerken naar de definitieve invoering

Veel is niet genoemd. Maar genoeg om te laten zien dat er weer veel tot stand is gebracht. En we gaan door, ook in 2017, met opgestroopte mouwen.

De totale reservepositie van de gemeente is stevig. Vlak voor de crisis bedroegen de reserves en voorzieningen van de gemeente samen € 17,4 miljoen (29% van het begrotingstotaal). Eind 2016 zijn die cijfers € 21,1 miljoen (32%). Dat betekent dat wij de crisis goed hebben doorstaan en een prima uitgangspositie hebben nu we het aantrekken van de economie ook financieel gaan merken. Ik kom daar bij de perspectiefnota op terug.

De positieve kasstroom bedroeg inclusief ontvangen aflossingen op uitgegeven leningen aan deelnemingen € 1,8 miljoen. Dat bedrag is aangewend om onze schulden te verlagen.

Door de oplevende bouwmarkt en het goed inspelen daarop zijn de risico’s in de bouwgrondexploitaties terug gelopen. In 2017 zet die trend zich sterk voort. Daarmee verdwijnt een grote zorg uit het verleden.

Risico’s blijven er echter wel. Zo is het aantal open einde regelingen door de decentralisaties toegenomen. De grotere risico’s zijn dan ook terug te vinden op het Sociaal Domein. En dan met name bij Avres en de Dienst gezondheid en Jeugd. Om die af te dekken beschikken we over een forse reserve. Daarnaast is er de onzekerheid over de financiële afwikkeling van het uittreden uit Avres.

Ik rond af voorzitter. Het college presenteert u een uitgebreid verslag van haar werkzaamheden en de financiële verantwoording daarbij. Wij kijken met tevredenheid op het jaar terug. Uw accountant gaf in de auditcommissie een lovend oordeel. Die geven we graag aan u door.

Ik dank u wel!

Theo Boerman, wethouder