3 mei 2023

Vrijheid

Column van gemeenteraadslid Cees Lock zoals verschenen in "Het Kompas" van 3 mei 2023:

Het wordt vaak gezegd; vrijheid is een kostbaar bezit. Maar beseffen wij wel wat  deze woorden waard zijn? Is vrijheid voor ons niet heel vanzelfsprekend geworden? Minder dan tweeduizend kilometer hiervandaan in Oekraïne ervaren mensen elke dag dat hun vrijheid wordt aangetast. Wat brengt dit een  pijn en verdriet met zich mee . Dit laat zien hoe kwetsbaar onze vrijheid is en tegelijkertijd hoe dankbaar we mogen zijn dat wij alweer áchtenzéventig jaar in vrijheid leven.

 Een tijd geleden liep ik over de begraafplaats bij de Grebbeberg en raakte ik er weer van doordrongen hoe zinloos oorlog is. Honderden graven van (jonge) mannen die hun leven hebben opgeofferd om ons land te bevrijden van de Duitsers. Ze kwamen naar een land waar ze misschien nog nooit van gehoord hadden. Ze vochten voor onze vrijheid en ze lieten vele geliefden verdrietig achter. Wat heeft onze vrijheid veel gekost! Dat mogen we nooit vergeten. Daarom is het herdenken op 4 mei ontzettend belangrijk.

 Vrijheid kan niet zonder vrede! En vrede…. dat begint niet bij de regering of wereldleiders, maar dat begint bij u en bij mij. Veel conflicten beginnen met iets kleins. Wat kan het moeilijk zijn om te accepteren dat een ander anders denkt dan wij. Wat kunnen kleine irritaties soms uitgroeien tot (buren)ruzies. In de Bijbel staat dat wij een ander waardevoller moeten achten dan onszelf! Dat betekent dat we niet op onszelf zijn gericht, maar het belang van de ander voor ogen hebben. Dan accepteren wij het dat een ander, anders denkt, dan slikken wij een boos woord in en halen onze schouders op. Dat is niet makkelijk, maar onthoudt: Vrede begint bij u en bij mij.