17 januari 2009

Waarheid t.a.v. bomenkwestie Peulenlaan wordt geweld aangedaan.

Wat er nu allemaal gepubliceerd wordt ten aanzien van de bomenkwestie Peulenlaan verslaat alles. Onwaarachtig, onvolledig en onbetrouwbaar, kennelijk ten koste van met name de SGP, c.q. wethouder Boerman en de coalitiegenoten PvdA en CU.

Wethouder Boerman en de SGP moeten het opeens fors ontgelden en ineens is men vergeten wat er op financieel gebied mede door die wethouder is gerealiseerd en de gemeente er weer heel wat beter voorstaat dan enkele jaren geleden.

Theo Boerman, notabene sprekend namens de andere wethouders van PvdA en CU, heeft op een heel duidelijke wijze en met goede argumentering duidelijk gemaakt dat de Bomenstichting in deze specifieke kwestie geen partij meer kan zijn in het onderzoek bomen/parkeerplaatsen Peulenlaan, omdat zij zich al achter een groep bewoners heeft geschaard die koste wat koste de bomen gehandhaafd wil hebben en een onderzoek eigenlijk helemaal niet nodig vindt. Er zal nu een andere deskundige partij bij het onderzoek worden betrokken. Niet alleen de coalitie, maar ook de oppositie kon zich in dit standpunt vinden omdat anders de onpartijdigheid in het geding komt. Alleen de T@B sputterde tegen.

Daar komt bij dat nu door de media en de heer Philippo c.s., gepubliceerd wordt dat wethouder Boerman tegen de bomen is. Dat is op z’n minst onvolledige en daarmee eigenlijk onwaarachtige taal. Het gehele college, in navolging van en destijds met instemming van de toen voor dit project verantwoordelijke burgemeester Augusteijn, had het standpunt, dat het beter was nu de huidige bomen te kappen en nieuwe in te planten om daarmee een evenwichtige groenstructuur in het gehele industriegebied De Peulen voor de langere toekomst te waarborgen. Dan ben je dus niet tegen bomen, maar voor bomen. Alleen op een bepaalde wijze met zicht op de toekomst.

Het college dacht hiermee niet op de korte termijn, maar op de lange termijn, met zicht op een consistent evenwichtig groenbeeld langs de Peulenlaan en op het industrieterrein. Een bekende uitspraak van Churchill luidt: “Een politicus denkt aan de volgende verkiezing, een staatsman aan de toekomst”. Dat lijkt me dus een compliment voor de wethouders van het huidige college.

De gehele raad (dus ook de SGP) vond het echter raadzaam om toch nog eens goed te kijken of de bomen thans niet geheel of gedeeltelijk gehandhaafd kunnen worden, zonder dat het een aantasting zou betekenen voor de revitalisering van industrieterrein De Peulen met voldoende extra parkeerplaatsen.

Zoals het een goed college betaamt heeft het college besloten om de wens van de raad tot een nader gedegen onderzoek uit te voeren. Daartoe is in de commissie GGZ van 14 jan. jl. een “Plan van aanpak onderzoek bomen Peulenlaan” van wethouder Boerman besproken en aanvaard. Het gaat hierbij dus om een overzicht te krijgen van de verschillende oplossingen met de daarbij behorende consequenties voor zowel de bomen als het plan voor het aantal noodzakelijke parkeerplaatsen op het industrieterrein.

Bij het onderzoek zal gekeken worden naar de beworteling van de bomen, met name oppervlakte, diepte en kwaliteit, naar de kwaliteit van de bomen zelf, een onderzoek van de grondsoorten en grondwater en een onderzoek wat wel en niet mogelijk is binnen c.q. boven de beworteling van de bomen. Met dit onderzoek heeft de commissie ingestemd (en niet alleen de coalitie). Wethouder Boerman handelt dus geheel conform de wens van de raad/commissie en zijn integriteit is boven alle twijfel verheven.

Als er iemand momenteel geschoffeerd wordt, is het wel wethouder Boerman en dat verdient hij beslist niet. Ik zal echter niet dezelfde taal/kwalificaties gebruiken die ons thans in de schoenen wordt geschoven. Ik wens allen toe dat er eerlijker en met meer respect wordt gediscussieerd.

Jan de Vos, Fractievoorzitter SGP