19 november 2016

Welkomstwoord tot burgemeester Heijkoop door wethouder T. Boerman

 

Welkomstwoord door Theo Boerman namens het college, uitgesproken tijdens de beëdiging van dhr. D.A. Heijkoop op 17 november 2016: 

Dames en heren,

Kiezen is niet eenvoudig. Hoe maak je een keuze? Als je iets koopt? Mijn ouders hielpen mij in zulke situaties met een wijs woord. Jongen, zeiden ze dan, onthoud goedkoop = duurkoop. Ook de burgemeesterskeuze was niet eenvoudig. Het werd geen goedkoop. Ook geen duurkoop. Maar, u voelt hem al aankomen, het werd Heijkoop.

En nu zit je hier als burgemeester. Burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Met ambtsketen om. De eed afgelegd in handen van de commissaris van de koning. Een stampvolle zaal. Vrouw, kinderen,familie en bekenden om je heen. Het kan niet mooier.

Geachte burgemeester Heijkoop, Beste Dirk. Namens het college van harte gefeliciteerd met je installatie. Nu ben je echt van ons. En we hopen dat we voorlopig met jou vooruit kunnen. We kunnen best wat rust gebruiken op dat punt. Voor ons college ben je alweer de derde burgemeester. Begonnen met Bert Blase, stapten we over op Roel Augusteijn en nu jij. Kijk ik terug op mijn wethoudersperiode dan ben je de zesde burgemeester. Maar in zekere zin ben je ook voor mij weer de derde. Als we tenminste de lijn van kroonbenoemingen volgen. Die loopt van Noordergraaf via Wiebosch naar jou. Je bent een man van de Alblasserwaard. Boerenzoon. Bekend met de aard en gewoonten van de bevolking. Je wilde graag burgemeester worden. Bij voorkeur in de streek waaraan je verknocht bent. Je hield Hardinxveld-Giessendam in de gaten. Om het in liefdestaal te zeggen: “Je had een oogje op ons”. Wanneer komt die vacature? En toen was die er ineens. Je kwam, je zag en je overwon. Je bent er zichtbaar blij mee en wij met jou!

Wees er van overtuigd dat het college je volledig zal steunen om je snel thuis te voelen. De verandering van de wethoudersrol naar de burgemeestersrol moet je zelf maken. We kennen je in je oude rol. In je nieuwe rol zal het voor ons ook wennen zijn. Bij overgang van de ene gemeente naar de andere stap je ook een nieuwe wereld binnen. Een wereld met een gemeentehuis en een burgemeesterskamer. Als dat moeite kost wil ik je er best bij helpen. Dan begin je gewoon in mijn kleine kamer en groei je langzaam door.

Mevrouw Heijkoop, beste Jolanda. Ook voor jou verandert er veel. In ieder geval een ander huis in een andere woonplaats. Je bent dan ‘de vrouw van de burgemeester’. Dat zal best wennen zijn. We hopen dat je je snel thuis en opgenomen zult voelen in onze samenleving. Onze bevolking kennend komt dat best goed.

Ik rond af. Beste Dirk. Een nieuwe periode is aangebroken in jouw leven. Een periode vol veranderingen en nieuwe uitdagingen. Leiding geven aan de troepen. Samenbinden en richting geven. Het college ziet er naar uit om met jou daarin op te trekken. We wensen je daarbij van harte Gods zegen toe.

Ik dank u wel.