5 november 2018

Woningbouwplannen ‘t Oog

Woningbouwplannen ‘t Oog

Op woensdag 11 oktober vond er in het gemeentehuis een openbare ontmoeting plaats over de ontwikkelingen in het gebied ’t Oog (de weilanden tussen de MerwedeLingelijn en de Betuweroute). Diverse omwonenden en overige belangstellenden toonden blijk van hun belangstelling. Wij willen graag de visie van de SGP delen op deze ontwikkeling.

Historie

’t Oog staat al geruime tijd te boek als een ‘toekomstige ontwikkellocatie’, dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld woningbouw, natuuraanleg of bedrijventerreinen zou kunnen komen. Het gebied kent op dit moment een agrarische bestemming. ’t Oog komt aan zijn naam vanwege de vorm in het landschap. Het gebied is ontstaan na de aanleg van de Betuweroute, een krappe 20 jaar geleden. Hiermee werd een stuk polder afgesneden van de rest van de Alblasserwaard en kreeg het de status in structuurvisies van ‘toekomstig ontwikkelgebied’.

Op dit moment zijn er in ’t Oog twee projecten aan de gang: allereerst in het meest westelijke deel (ook wel bekend als de Punt), waar bedrijventerrein komt. Het tweede project staan wij nu voor en betreft woningbouw. Over dit plan willen wij u inlichten.

De plannen

De plannen die op dit moment in schetsvorm voor ons, als gemeenteraad liggen, betreffen een deel van het gebied ten oosten van de Polderweg (zoals ook te zien in Het Kompas van 17 oktober 2018). Dit deel van het plan ligt niet direct tegen de wijk ‘Over ’t Spoor’ aan. Het plan bevat in eerste aanleg ongeveer 140 woningen (onduidelijk is waar de 170 vandaan komen zoals in het krantenartikel van Het Kompas worden benoemd). Dit zullen woningen zijn die ruim in het groen liggen en er zal veel water rondom zijn. Naarmate het project dichter bij de Spoorweg komt zal het dichter bebouwd worden. Het zal u niet verbazen dat de woningen die het ruimst zijn opgesteld ook het duurste zullen zijn en de dichter-bebouwde woningen goedkoper zullen zijn. Er is in het plan ook ruimte voor 20 á 30 sociale huurwoningen.

Hoe staat de SGP hierin?

Als SGP hebben wij ook tijdens de Ontmoeting van 11 oktober 2018 de vinger gelegd bij een aantal voor ons belangrijke zaken. Wij vinden dat de integrale visie op dit moment te mager is uitgewerkt. Specifiek vinden wij de volgende zaken van groot belang om over te kunnen gaan tot verdere uitwerking:

  1. Allereerst vinden wij de ontsluiting van ’t Oog van het allergrootste belang. Op dit moment is de spoorwegovergang bij de Binnendams/Stationsstraat/Spoorweg al druk en dit zal met woningbouw alleen maar toenemen. Als SGP willen wij dat er serieus gekeken gaat worden naar een andere plaats om het verkeer richting het centrum te ontsluiten, door bijvoorbeeld een tunnel onder het spoor. Ook hebben wij de vinger gelegd bij het sluipverkeer op het historisch lint, de Binnendams. Belangrijk is hierin om te overleggen met de gemeente Molenlanden, de provincie Zuid-Holland, ProRail en de Drechtsteden. Kortom, de SGP wil de garantie dat hier voldoende aandacht voor is in het vervolgproces voordat wij groen licht geven voor de woningbouwplannen.
  2. In de tweede plaats vinden wij dat er sprake moet zijn van woningbouw die past bij de aard en het karakter van ons dorp. Dit heeft gevolgen voor het type woningen, de woningdichtheid en omgeving. We bouwen primair voor de eigen bevolkingsaanwas. De SGP is geen voorstander van grootschalige nieuwbouw die in een hoog tempo wordt gerealiseerd (geen Vinex-praktijken dus).
  3. In de derde plaats vinden wij dat dit gebied kansen biedt met betrekking tot duurzaamheid. Volgens de planmakers wordt dit ook meegenomen in het plan, hier zijn we blij om.
  4. In de vierde plaats vinden wij de geluidsnormering in relatie tot de Betuweroute een belangrijk aandachtspunt. Wat ons betreft moet hierbij worden gezocht naar een goede oplossing waarmee niet alleen voldaan wordt aan de normen; maar ook het woon-/leefcomfort aantrekkelijk is.
  5. Als laatste hebben wij aangegeven dat de SGP hecht aan aantrekkelijke woonruimte voor gezinnen. Dit betekent voldoende aantrekkelijke eensgezinswoningen om te voorkomen dat jonge gezinnen zich noodgedwongen elders moeten vestigen.

Op een aantal van deze punten is positief geantwoord vanuit het projectteam. Als SGP houden wij de vinger aan de pols bij het college om deze punten hoog op de politieke agenda te houden.

Tot slot

Wij hopen dat u door middel van dit bericht een goed beeld heeft gekregen van de voorgeschiedenis, de plannen zoals deze nu op tafel liggen en hoe de SGP tegen deze ontwikkeling aankijkt. Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit bericht, dan kunt deze uiteraard mailen naar ons.

Bekijk hier de presentatie van de visie op het gebied:

https://raad.hardinxveld-giessendam.nl/Documenten/Bijlage/Presentatie-t-Oog-Combi-Space-Value-en-Waardzone.pdf.