6 november 2014

“Zoeken naar de dialoog; rechtsom of linksom”.

In het Reformatorisch Dagblad van 1 november j.l. stond een interview met voormalig PvdA fractievoorzitter in Hardinxveld-Giessendam en nu huidig directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Prof. Dr. K. (Kim) Putters.

Ergens aan het einde van het interview staat een passage over het uitruilen van onderwerpen tijdens de formatie van 2010. Kim zegt daarin dat de zondagsopenstelling van het zwembad is uitgeruild met het ambtsgebed. Wij willen uitdrukkelijk melden dat deze uitruil beslist niet aan de orde is geweest. Dat zou ook getuigen van een handjeklap op een principieel zeer aangelegen punt. Hiervoor leent de SGP zich uiteraard niet.

Om alle misverstanden weg te nemen heeft Jan de Vos, onze fractievoorzitter van destijds, per e-mail opheldering gevraagd aan Kim. De inhoud van zijn e-mail is als volgt en spreekt voor zich:

“Beste Kim,

Met belangstelling het artikel gelezen in het RD van zaterdag 1 november 2014, te weten: “Zoeken naar de dialoog; rechtsom of linksom”. Jij komt daar uitgebreid aan het woord. Een heel mooi en waardevol artikel. Er staat echter iets in waar ik me niet van kan voorstellen dat het zo gezegd is, nl. ik citeer: “We ruilden onderwerpen tegen elkaar uit. De SGP en de CU gingen akkoord met de opening van het zwembad op zondag, de PvdA met de handhaving van het ambtsgebed.” Dit zou dan gespeeld hebben in de formatie van 2010. Bij mijn weten hebben we een dergelijke ruilhandel nooit bedreven. Bovendien was het zwembad al jaren daarvoor op zondag open. Heeft de journalist dit uit de dikke duim of is het verkeerd geïnterpreteerd en uit een andere context gehaald? Kan/wil jij a.u.b. enige opheldering geven?

Vr. groeten, Jan de Vos”.

De reactie van Kim Putters is daarop als volgt:

“Dag Jan,

Dank je wel. Ik vond het een heel leuk gesprek. Dat deel is een beetje uit de context geraakt denk ik. Ik had een gesprek over dat er altijd over en weer onderwerpen zijn die meer of minder belangrijk gevonden werden en dat je die soms ook uitwisselt of elkaar iets gunt. Daarin heb ik soms ook naar verhalen uit het verleden verwezen die ik meekreeg maar niet zelf meegemaakt heb. Zo`n gesprek loopt dan altijd breder. Ik had zelf ook niet de indruk dat hij het als ruilhandel bedoeld heeft op te schrijven hoor, het gesprek is echt in een goede sfeer van onderling begrip en dialoog gelopen en niet zozeer als ruil- of koehandel. Maar nu je het zo aangeeft zou je dat er in kunnen lezen. Daar had ik beter op moeten letten, dat was niet de bedoeling. Ik heb dat zeker in onze contacten niet zo ervaren. Ik hoop verder dat het gesprek goed is overgekomen, want ik heb juist de waardering willen uitspreken voor hoe we in HG met elkaar omgaan.

Dank voor je bericht!

Hartelijke groeten, Kim”