14 december 2011

Zorg voor elkaar!

Elke fractie in de raad kreeg gelegenheid om in maximaal 150 woorden een bijdrage te leveren, voor een pagina in Het Kompas, getiteld “Van de raad”, hoe men over bezuinigen op de WMO aankijkt.

Via kerk, vereniging, werk en buurt leven mensen in Hardinxveld-Giessendam met elkaar mee. Mensen die tussen de wal en het schip dreigen te vallen worden geholpen door gewaardeerde initiatieven (zoals www.voedselbank-hardinxveld-giessendam.nl en www.noodfonds-hardinxveld.nl)! Binnen kerken functioneren goed georganiseerde zorgnetwerken voor incidentele en structurele hulp in zorgvolle omstandigheden. Geïnspireerd door de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lukas 10: 25-37) zien veel dorpsgenoten dit als vanzelfsprekend. Dat is het echter niet!

Mensen vinden vaak dat ze een wettelijk recht op zorg hebben van de gemeente. Het kan gaan om vervoersvoorzieningen, woningaanpassingen en/of hulp bij het huishouden. In plaats van het ‘nodig hebben’ is het ‘recht op zorg’ voorop komen te staan. Deze claimcultuur draagt er aan bij dat de zorg onbetaalbaar is geworden. Hardinxveld-Giessendam komt enkele tonnen tekort. In moeilijke financiële tijden moet daar iets aan gebeuren. De SGP is benieuwd naar uw visie op de zorg.

Arjan Meerkerk, raadslid SGP