J.A. (Arjan) Meerkerk

Wethouder

Maak kennis met onze lijsttrekker en kandidaat wethouder:

Waar houdt u zich in het dagelijkse leven mee bezig?

In het dagelijks leven werk ik als onderwijsadviseur voor Driestar educatief. Met mijn onderwijservaring en bestuurskundige opleiding ligt mijn kracht in het goed organiseren van samenwerking tussen mensen en organisaties. Ik krijg energie van het verbinden van mensen rond een gezamenlijk doel wat noodzakelijk is voor de toekomst. Als adviseur ben ik daarbij min of meer een voorbijganger. Ik zet lijnen uit, ga met betrokkenen in gesprek, stel het plan bij, begeleid de besluitvorming en laat de uitwerking vaak aan anderen over. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van het begeleiden van diverse besturenfusies van scholen.

Is het werk goed te combineren met het gemeenteraadswerk?

Dat gaat niet vanzelf hoor! Je moet best goed kunnen plannen en organiseren. In mijn werk kan ik gelukkig enige invloed uitoefenen op mijn agenda. Het nadeel van het vele werk met de schoolbe-sturen is de grote aanslag op de avonduren. In combinatie met het raadswerk soms wel eens lastig om alles goed ingepland te krijgen. In drukke weken ben ik daardoor soms nauwelijks een doordeweekse avond vrij. Ik heb mijn vrouw Marlies er maanden menigmaal lief voor aan moeten kijken als ik weer een keer niet thuis at en soms meerdere avonden achter elkaar de deur uit was. Daar staat tegenover dat ik door mijn werk in het onderwijs vrijwel altijd de schoolvakanties vrij ben. Marlies en ik genoten laatst dan ook met dubbele teugen van het weekje herfstvakantie op de Veluwe.

Wat zijn uw drijfveren om zich verkiesbaar te stellen voor de gemeenteraad/SGP en kandidaat wethouder?

Ik voel mij hartelijk verbonden met de grondslag en koers van de SGP. Nederland is gestempeld door christelijke waarden. Er is geen partij die daar vandaag de dag nog zo voor opkomt als de SGP. Daarom heb ik mij voor de vierde keer beschikbaar gesteld voor een plek op de kandidatenlijst van de SGP. Sinds 2006 draai ik mee in de fractie en doe ik het raadswerk met veel plezier. Ik voel mij verbonden met onze gemeente en de beide regio’s. Toen ik in 2012 de master bestuurskunde in Rotterdam afrondde maakte ik de overstap naar Driestar educatief in Gouda. Nu de mogelijkheid van het wethouderschap zich voordoet als gevolg van het vertrek van Theo Boerman heb ik mij uit volle overtuiging beschikbaar gesteld als opvolger. Ik hoop van harte dat het na de verkiezingen zo mag uitpakken.

Waar wilt u zich de komende jaren voor inzetten in de politiek?

Hardinxveld-Giessendam is een dorp met een uniek karakter en dat willen we als SGP graag zo houden. We zijn een gemoedelijk dorp wat gestempeld is door zowel het industriële als agrarische karakter. Blij ben ik met het respect voor de zondagsrust wat wij hier gelukkig mogen kennen. Verder kent ons dorp een zeer hoge arbeidsethos en een laag aantal uitkeringsgerechtigden. Iedereen telt mee, mensen staan voor elkaar klaar en zijn positief betrokken op elkaar. Onze gemeente heeft het huishoudboekje op orde en staat er financieel goed voor. Als gevolg van onze goede bereikbaarheid zijn wij een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en bewoners.

Is Hardinxveld-Giessendam klaar voor de toekomst?

In de wereld van vandaag is het lastig om ver vooruit te kijken. Tot op heden kan onze gemeente dankzij intensieve samenwerking met regiogemeenten zelfstandig zijn. Naar de toekomst toe blijft dat alleen mogelijk als we financieel, bestuurlijk en dienstverlenend op orde blijven. Deels kunnen we daar invloed op uitoefenen (zoals zuinig omgaan met financiële middelen) en deels zijn we afhankelijk van externe factoren (zoals de hoogte van de rijksuitkering).

Wat zijn de eventuele aandachtspunten richting de toekomst?

Woningbouw, duurzaamheid en betaalbare (jeugd)zorg zie ik als belangrijke aandachtspunten. We zien dat de realisatie van woningen achterblijft bij de prognoses en lokale behoefte. Als SGP willen we versnellen van het woningbouwprogramma. Versnelling van procedures is noodzakelijk om te kunnen voorzien in de lokale behoefte door toevoeging van minimaal 80 woningen per jaar. En daarbij wil de SGP gelijktijdig maximaal inzetten op het toewijzen aan lokale behoefte. Op het gebied van duurzaamheid willen we als SGP investeren in de voorbeeldfunctie. Energie die je bespaart hoef je ook niet op te wekken. Dit betekent dat we bij vervanging en renovatie verduurzaming nastreven van gemeentelijke eigendommen. Verder zetten we ons in voor het beheersen van kosten in de (jeugd)zorg door lokaal maatwerk te versterken.

Op welke manier kan de SGP in de lokale politiek haar politieke kleur naar voren laten komen?

Uiteraard door met een goed verhaal te komen over hoe wij willen dat ons beleid is ingericht en ook concrete keuzes te maken. Wij vinden het belangrijk dat christelijke waarden (zoals zondagsrust) behouden blijven. Daarnaast maken we ons sterk voor identiteitsgebonden hulpverlening. Maar de SGP maakt haar politieke kleur ook duidelijk door persoonlijk te leven vanuit Bijbelse waarden. Het getuigenis zit soms meer in het gedrag dan in de woorden.  

Waar zou je dit interview mee willen afsluiten (met welke boodschap)?

Ik ben ontzettend blij met de vele (jonge) mensen die zich in willen zetten voor de SGP in ons dorp. De vele handen die door de campagnecommissie uit de mouwen worden gestoken en ook de hoeveelheid betrokken en enthousiaste kandidaten op de lijst zijn verblijdend. Het voelt als een grote steun in de rug. Graag roep ik u op om op uw eigen plek te doen wat uw hand vindt om te doen voor een gunstige verkiezingsuitslag. Daarbij gaat het niet om mensen, maar om Gods eer, ook in het bestuur van ons dorp. Naast uw stem is daarom uw gebed onmisbaar!

 

Terug naar overzicht