31 mei 2021

Lange termijnfinanciering Stedin

De gemeente is voor 0,45% aandeelhouder van Stedin. In verband met de energietransitie worden forse investeringen in de ondergrondse energieinfrastructuur voorzien en is Stedin op zoek naar investeringskapitaal. Daarom zijn er, in overleg met de aandeelhouderscommissie, drie vragen aan de gemeente voorgelegd. In de eerste plaats het aanpassen van de statuten, in de tweede plaats het mogelijk maken van een kapitaalstorting via uitgifte van preferente aandelen en in de derde plaats de mate waarin een gemeente zelf deelneemt in de kapitaalstorting. Uit de toelichting van wethouder Boerman bleek dat het college mee wil werken aan statutenwijziging en de mogelijkheid tot storting, maar zelf niet wil overgaan tot aankoop van preferente aandelen. In eerste instantie bedraagt de gevraagde storting 200 miljoen, maar ingeschat wordt dat als deze weg wordt ingeslagen er een tweede tranche volgt waarbij nog eens 550 tot 800 miljoen nodig is. De storting vindt plaats voor onbepaalde termijn. Volgens Boerman heeft de gemeente de middelen die beschikbaar zijn hard nodig en is het doen van een storting in strijd met de gewenste verlaging van de gemeentelijke schulden.

De SGP heeft bij monde van woordvoerder Arjan Meerkerk het volgende ingebracht:

“Voorzitter, de SGP steunt het voorstel tot wijziging van de governancestructuur. Het is goed dat aandeelhouders meer grip krijgen op de te voeren strategie, zeggenschap over activiteiten in het niet-gereguleerde domein wordt versterkt en de informatiepositie van de aandeelhouders wordt verstevigd. De SGP is het ook eens met het voorstel van het college om niet over te gaan tot kapitaalstorting. Wij vinden dat het rijk met middelen over de brug moet komen voor financiering van het door haar opgelegde energievraagstuk. Het van gas los komen vergt gigantische investeringen en wij vinden niet dat we gemeentelijke middelen in moeten zetten om deze investeringen mogelijk te maken. De middelen die wij gereserveerd hebben vanuit de Eneco-gelden zullen we hard nodig hebben voor verduurzaming van ons gemeentelijk vastgoed, om maar een voorbeeld te noemen. Daarnaast vinden wij dat terugdringen van onze schuldenlast en voorkomen van rentelast-risico’s belangrijke argumenten om het voorliggende raadsvoorstel te steunen.”

Bij de behandeling van het voorstel bleek dat de ChristenUnie wel wilde overgaan tot storting van kapitaal, maar daarin alleen stond. Robert Philippo diende een amendement in om niet in te stemmen met de statutenwijziging. Dit amendement kreeg alleen steun van de PvdA. Alle drie deze partijen sloten zich daarom uiteindelijk aan bij de meerderheid van T@B, CDA en SGP, waardoor het raadsvoorstel met unanieme steun van de gemeenteraad is aangenomen.